Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mijn kat heeft last van wagenziekte

Je kat reist niet graag met de auto. Heeft ze angst of is ze wagenziek? Gelukkig komt het tweede niet heel veel voor bij katten. Heeft zij toch last van wagenziekte, neem dan onderstaande tips mee om symptomen te verkleinen of zelfs weg te nemen.

Welke symptomen zie ik bij mijn kat?

Wagenziekte - ook wel reisziekte genoemd - kan op verschillende manieren tot uiting komen:

  • onrust, angst en trillen 
  • hijgen, piepen of miauwen 
  • kwijlen 
  • misselijkheid
  • braken

De oorzaak van reisziekte is ingewikkeld. Meestal wordt het veroorzaakt door het evenwichtsorgaan dat signalen afgeeft naar de hersenen naar aanleiding van schommelingen en andere bewegingen. Onrust en angst versterken het effect, waardoor je kat misselijk wordt en mogelijk gaat overgeven.

Welke eerste maatregelen kan ik nemen?

Met een volle maag wordt je kat eerder misselijk. Geef je kat dus liever geen grote maaltijd vlak voordat je gaat rijden. Houd minimaal een uur tussen de maaltijd en de autorit. Een lege maag is ook niet wenselijk. Geef desnoods een kleine hoeveelheid voer, een half uur voor het rijden. Los van wagenziekte kan je kat ook druk ervaren op de oren bij bijvoorbeeld het sluiten van de autodeuren. Je kunt deze druk eenvoudig wegnemen door het raampje open te draaien voordat je de autodeur sluit.

Medicatie en gedragstraining

Tijdens het rijden is het fijn voor je kat als zij frisse lucht krijgt. Maak je een lange rit, stop dan af en toe om water te geven. Helpen deze maatregelen niet? Overweeg dan medicatie tegen wagenziekte en misselijkheid voor je kat, verkrijgbaar bij je dierenarts. Is het hoofdzakelijk angst en paniekerig gedrag dat je ziet bij je kat, dan kun je ook een kalmerend middel overwegen. Je dierenarts kan je hierover het beste advies geven, passend bij de situatie van jouw kat.

Herconditioneren van je kat

Zelfs als de wagenziekte verholpen is, kan je kat angstig reageren op het betreden van de auto. Als je kat buiten komt, kun je haar voorzichtig aan de auto laten wennen, zonder draaiende motor, en haar belonen als ze in de buurt komt of zelf in de auto stapt. Rij nooit met je kat los in de auto! Komt je kat niet buiten, neem haar dan mee in haar reismand en zet haar in de auto, zonder draaiende motor. Beloon haar als ze rustig wordt en breid dit pas uit als ze niet meer angstig is.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…