Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Help, mijn kat schrokt haar eten naar binnen

Als je kat heel snel haar eten naar binnen schrokt, kan dat nadelig zijn voor haar gezondheid. Het is beter haar iets rustiger te laten eten en wij gaan je daarbij helpen.

Waarom schrokken ongezond is

Het naar binnen schrokken van de voeding is niet zo gezond om meerdere redenen: 

  • Je kat kauwt niet op haar brokken, waardoor deze als een blok in haar maag belanden.
  • Door helemaal niet op de brokken te kauwen, kan je kat sneller tandplak en tandsteen krijgen. 
  • De brokken zijn veel lastiger te verteren, waardoor je kat mogelijk niet alle benodigde voedingsstoffen uit haar voeding absorbeert. 
  • Door de slechte vertering kan ze diarree krijgen.
  • Als ze te snel eet, kan ze gaan overgeven.

Hoe ga je het schrokken tegen?

Zorg er allereerst voor dat je kat op een rustige plaats haar eten krijgt, zonder soortgenoten of andere huisdieren. Hun aanwezigheid kan gezien worden als concurrentie, waardoor ze zo snel mogelijk alles wil opeten. Zorg ook dat er geen kinderen rondrennen, ze geen andere katten buiten voorbij kan zien lopen en dat ze een vluchtweg heeft. Katten willen graag weg kunnen komen als de situatie daarom vraagt.

Meerdere porties op een dag

Door je kat haar aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voeding verdeeld over de dag aan te bieden, heeft ze een voldaner gevoel. Hierdoor zal ze minder aanvallen op haar maaltijd. Met behulp van een voedingsautomaat kun je haar eenvoudig wel 4 of 5 maaltijden per dag aanbieden. Wist je dat een kat van nature het liefst wel 10 tot 16 porties eet op een dag?

Voerspelletjes

Blijft je kat te gulzig eten, dan kun je er ook een spelletje van maken. Gooi de brokjes bijvoorbeeld door de kamer of in de tuin (bouw dit langzaam op, door steeds een beetje verder te gooien). Dit geeft haar ook de nodige beweging, iets dat zeker voor binnenkatten vaak geen overbodige luxe is. Of stop ze in een voerbal of antischrokbakje. Hierdoor kan ze niet in één keer alles opeten. Help haar wel in het begin en voorkom frustratie bij je kat.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…