Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe geef ik mijn kat een pil?

Je kat medicijnen toedienen is niet altijd eenvoudig. Je herkent het misschien wel; je kat heeft een ontwormingspil of andere medicatie nodig, maar je worstelt altijd met het geven. Er zijn wel trucjes die je kunnen helpen...

Kies een rustige plek

Voor het geven van de pil kies je het liefst een rustige plek, waar je kat zich op haar gemak voelt en weg is van lawaai en andere huisdieren. Blijf rustig, vriendelijk en doortastend. Stel je kat op haar gemak. Leg alle benodigdheden van tevoren klaar. Vergeet vooral de beloningssnoepjes (liefst haar eigen brokjes) niet voor als je kat de pil heeft doorgeslikt en geef haar een fijne knuffel!

Verstop de pil in de voeding

Als je natvoeding geeft, kun je de pil daarin verstoppen. Maar pas op! Katten zijn gehaaid in het stiekem laten liggen van dat kleine pilletje, dus check haar voedingsbakje wanneer zij klaar is met eten. Bij de dierenarts kun je speciale kneedbare maar smakelijke pasta krijgen waarin je de pil kunt verstoppen. Vraag wel even aan je dierenarts of de tablet met voeding gegeven mag worden. Dit is namelijk niet bij alle medicijnen het geval.

Gebruik een pillenschieter

Eet je kat altijd om de pil heen, lust ze de speciale pasta niet, of spuugt ze de pil evengoed uit, dan kun je gebruik maken van een pillenschieter. Deze ziet er uit als een soort injectiespuit, waarbij je de pil in de punt van de spuit kunt klemmen. Vervolgens open je voorzichtig het bekje van je kat en schiet je de pil voorzichtig zover mogelijk achter in de keel. Ze moet de pil wel direct doorslikken. Deze methode kun je het best met z'n tweeën uitvoeren.

De tabletvergruizer

Met de tabletvergruizer kun je de tablet verpulveren en daarna gemakkelijk met de natvoeding mengen. Je kunt ook zelf de pil verpulveren tussen twee lepels. Voordeel is dat je kat de pil niet meer uit de voeding kan halen. Nadeel is dat de smaak van de pil kan voorkomen dat je kat haar voeding netjes op eet. Check opnieuw bij je dierenarts of de tablet vergruist mag worden. Kortom: het toedienen van medicijnen aan katten is vaak een uitdaging, maar met geduld kom je een eind!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…