Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Zieke kat bij gezonde kat(ten), en nu?

Als je meerdere katten hebt, kan het natuurlijk gebeuren dat één van je katten een keertje ziek wordt of iets mankeert. Moet je dan maatregelen nemen of lossen je katten dat zelf op? En wat nu als de ziekte besmettelijk is?

Besmettelijke kattenziekten

Kattenziektes zijn vaak heel besmettelijk. Zo heb je niesziekte welke door verschillende verwekkers veroorzaakt kan worden, zoals het herpesvirus en calicivirus. Deze verwekkers neem je als eigenaar gemakkelijk ongemerkt mee naar binnen aan je kleding of schoenen. Kattenziekte (panleucopenie) wordt veroorzaakt door het feline parvovirus. Deze ziekte kan zelfs dodelijk zijn. Er zijn ook veel andere (besmettelijke) ziekteverwekkers die bijvoorbeeld diarree of andere maagdarmklachten veroorzaken.

Katten apart houden

Het is allereerst belangrijk dat je je katten tijdig vaccineert om überhaupt de kans op deze ziekten te minimaliseren. Mocht je kat toch een ziekte oplopen, dan is het absoluut zaak dat je je katten gescheiden houdt. Ook moet je erg oppassen met het uitwisselen van mandjes en voerbakjes. Zorg dat de zieke kat haar eigen mandje en bakjes heeft. Heb je je zieke kat geaaid, was dan grondig je handen. Heeft ze ook tegen je kleding gekroeld, dan zul je iets anders aan moeten trekken.

Andere mankementen

Het kan natuurlijk ook dat je kat een kwetsuur heeft in de vorm van een blessure of misschien heeft ze een operatie gehad en is ze herstellende. Dan is er geen gevaar voor besmetting, maar je zieke kat kan wel veel behoefte hebben aan rust. Hou de katten daarom zeker de eerste dagen apart, zodat je zieke kat kan herstellen. Zijn je katten echt maatjes en missen ze elkaar, laat ze dan samen als je erbij bent, zodat de blessure niet kan verergeren tijdens het contact.

Medicijnen

Misschien heeft je zieke kat medicijnen nodig. Als je katten normaal samen eten, is het aan te raden dit nu even niet te doen. Tenminste niet als je de medicijnen door de voeding mixt. Je wil tenslotte zeker weten dat de juiste kat de medicijnen binnenkrijgt. Moet je je kat een pilletje geven, doe dit dan uit het zicht van je andere kat. Het kan impact hebben op je gezonde kat om te zien dat je je zieke kat dwingt een pilletje in te nemen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…