Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Is mijn kat te zwaar?

Net als bij mensen is het ook voor katten beter voor hun gezondheid om geen overgewicht te hebben. Wist je dat 1 kg overgewicht bij een kat gelijk staat aan 16 kg overgewicht bij een mens? Dit overgewicht brengt gezondheidsrisico's met zich mee.

Hoe weet ik of mijn kat te zwaar is?

Er zijn meerdere factoren die het ideale gewicht van je kat bepalen, zoals ras, geslacht en leeftijd. Door te kijken en te voelen, kun je bepalen of je kat te zwaar - of te licht - is, maar als je je zorgen maakt over het gewicht van je kat, kun je beter even met haar langs de dierenarts gaan. Zij kan het ideale gewicht van je kat vaststellen.

De gezondheidsrisico's van overgewicht

Overgewicht vergroot de kans op de volgende aandoeningen: 

  • Suikerziekte (diabetes mellitus) - omdat haar insulinebalans verstoord raakt. 
  • Huidproblemen en verminderde vachtconditie - omdat ze zichzelf niet goed meer kan verzorgen
  • Hart- en ademhalingsproblemen - vanwege een zwaardere belasting van deze organen -
  • Gewrichtsaandoeningen en bewegingsproblemen - vanwege het extra gewicht dat ze meedraagt

Wat kan ik doen om overgewicht te voorkomen?

Om overgewicht te voorkomen, is het belangrijk dat je kat voert volgens de richtlijnen op de verpakking of volgens het advies van de dierenarts. Daarbij wordt rekening gehouden met haar leeftijd, mate van activiteit en of ze gesteriliseerd is. Als je kat op het goede gewicht is, zal ze makkelijker bewegen en spelen. En natuurlijk is voldoende beweging belangrijk. Dus speel regelmatig met haar, geef haar een voerbal of laat haar op een andere manier werken voor haar voeding.

Wanneer moet ik me zorgen maken?

Als je kat ineens veel gewicht verliest of juist aankomt zonder aanwijsbare reden (zoals dracht), is dit altijd een reden om naar je dierenarts te gaan. Het kan duiden op een onderliggend probleem. Is je kat echt te zwaar, ga dan naar je dierenarts om haar verantwoord te laten afvallen. Zo maar minder voeding geven is niet aan te raden; ze kan voedingsstoftekorten krijgen. Daarnaast mag een kat niet vasten. Dit is levensgevaarlijk.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…