Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mijn kat krabt aan mijn spullen

Gordijnen, de bank of die fijne poef... geen meubel is veilig voor je kat. Misschien heb je er weinig moeite mee als je kat aan je spullen krabt, maar de meeste mensen vinden dit niet fijn. Gelukkig kun je er iets aan doen!

Natuurlijk kattengedrag

Om met de deur in huis te vallen: je kat krabt niet aan je meubels of andere bezittingen om je dwars te zitten. Het is heel natuurlijk gedrag voor je kat. Krabben is onder andere een manier om haar nagels te onderhouden. Een andere reden dat je kat krabt aan meubels, is dat zij zo geuren afgeeft. Je kat heeft geurklieren in de voetzooltjes en markeert met haar geur plekken die belangrijk voor haar zijn. Door het verspreiden van de geur, creëert zij een eigen omgeving die veilig aanvoelt.

Koop een krabpaal

Wil je dat de kat niet meer krabt aan de meubels of gordijnen? Koop een krabpaal! Zet deze op een logische plek en laat de kat het liefst op jonge leeftijd kennismaken met de paal. Voorkom dat de paal kan omvallen, zodat je kat niet schrikt en de krabpaal in de toekomst vermijdt. Een krabpaal maak je extra aantrekkelijk voor je kat door deze in te spuiten met kattenkruidolie. Ook kun je voordoen aan je kat hoe de krabpaal gebruikt mag worden. Beloon krabben aan de paal met extra brokjes.

Hoe bescherm ik mijn meubels?

Krabt je kat aan je meubels? Leid haar dan af met een speeltje en verleid haar om de krabpaal te gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je meubels tijdelijk te bedekken. Katten houden niet van plakkerige materialen en dubbelzijdige tape kan wonderen verrichten op oppervlakten waar zij graag aan krabt. Als je in het bezit bent van waardevolle meubels, kun je ervoor kiezen om deze ontoegankelijk te maken. Plaats de meubels in een afgesloten ruimte zodat je kat er niet bij kan.

Aanvullende tips tegen krabben

Krabben aan je meubels beperk je met de volgende tips:

  • zorg voor voldoende alternatieven
  • klap in je handen en zeg 'nee' als je kat aan iets krabt dat niet mag
  • zet haar direct voor de krabpaal waaraan ze wél mag krabben
  • beplak je meubels met dubbelzijdig tape
  • spray de krabpaal in met catnip
  • maak zelf een krabpaal als je kosten wilt beperken
  • kies voor een ander materiaal dan je gewone tapijt of meubelbekleding

Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…