Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Pas op met luchtverfrissers bij je kat!

Luchtverfrissers, wierook en citruslucht zijn voor veel van ons prettige geuren in huis. Voor katten is dit vaak helaas niet het geval. En sommige producten zijn zelfs giftig als zij dit inademt of op haar vacht krijgt. We vertellen je er meer over.

Incident automatische luchtverfrisser

Er zijn incidenten bekend waar katten een vergiftiging opliepen door geurverfrissers. Symptomen zijn hevig kwijlen en niet willen eten. Het ging om luchtverfrissers die automatisch om de zoveel tijd sprayen. Vermoedelijk is de spray op de vacht van de kat terecht gekomen en tijdens haar wasbeurt is het giftige middel in het lichaam van de kat gekomen. Dit zorgde voor ontstekingen bij de kat. De dierenarts heeft haar er gelukkig weer bovenop gekregen.

De goed werkende neus van je kat

De neus van je kat is gevoeliger voor geuren dan die van ons als baasje. Katten gebruiken geur om elkaar te herkennen en de omgeving te markeren. Ook heeft ze een extra mogelijkheid om feromonen waar te nemen. Misschien heb je ook weleens gezien dat ze iets haar bovenlip optrekt bij een bepaalde geur. Dit heet flehmen en op dat moment neemt zij vaak iets waar wat wijzelf niet ruiken. Andere geuren hebben daarom ook een heftiger effect op je kat. Zeker in huis wil je hier rekening mee houden!

Onprettige geuren voor je kat

  • Citrusgeuren in schoonmaakmiddelen, kattengrit of geurkaarsen 
  • Geurstokjes en wierook 
  • Rook van sigaren of sigaretten
  • Azijn
  • Peper, kerrie en knoflook

Ook plastic of kunststof materialen die aanraking komen met voeding of afwasmiddel houden luchtjes vast. Denk bijvoorbeeld aan de afwasborstel of een plastic bakje waar je eten in bewaart. Kies voor een geurloos afwasmiddel om te voorkomen dat je kat hier last van krijgt of houdt de bakjes en borstel uit de buurt van de neus van je kat.

Wat vindt mijn kat wel prettig om te ruiken?

Het ruiken van haar eigen geur geeft een gevoel van veiligheid en gemak voor je kat. Daarom vindt ze het ook zo prettig om een eigen dekentje of kussen in de kattenmand te hebben. Welke andere geuren vindt ze prettig? 

  • valeriaan kan kalmerend werken 
  • kattenkruid (ook bekend als catnip)
  • synthetische feromonen

Breng producten nooit direct op de vacht aan. Zo kan zij zelf kiezen of ze eraan ruikt of niet. Ook reageert niet iedere kat hetzelfde op bovenstaande geuren.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…