Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Waarom krabt mijn kat naast haar voerbak?

Voor of na het drinken krabt je kat aan de vloer naast haar voerbak. Maak je geen zorgen, dit is normaal instinctief gedrag. Het is zelfs een teken dat zij zich op haar gemak voelt. Toch blijft het voor ons als baasje vrij mysterieus gedrag.

Instinctieve handeling voor je kat

Het krabben van je kat is niet aangeleerd door de moederkat maar komt voort uit haar instinct. Niet alle katten doen het en de betekenis is niet 100% verklaarbaar. Sommige katten krabben langdurig aan het vloeroppervlak en er zijn zelfs katten die voorwerpen zoals handdoeken en kleedjes naar de voerbak slepen. De meest voor de hand liggende verklaring is dat katten in het wild hun prooi vaak begraven. Zo houdt ze haar territorium schoon en kan ze een hapje voor later bewaren.

Op afstand houden van vijanden

Zoals je waarschijnlijk weet, werken katten veel met geur. Door eten en uitwerpselen te begraven, verbergen ze geuren voor rivaliserende katten en grotere jagers die het mogelijk op hen gemunt hebben. Moederkatten die voor een nestje zorgen, houden ook het territorium van andere katten en hun kittens schoon en zo bieden zij extra bescherming. Binnenshuis gaat dit gedrag instinctief verder. Ondanks dat het krabben aan linoleum, tapijt of vloertegels vrij zinloos overkomt bij ons als baasje.

Kneden van de vloer

Naast krabben kan je kat ook de vloer kneden. Dit wordt gezien als een teken van plezier. Katten en kittens kneden elkaar door zachtjes afwisselend met de pootjes te bewegen. Eigenlijk hetzelfde zoals wij mensen elkaar soms masseren. Het kneden gebeurt soms ook naast de voerbak. Je kat heeft mogelijk behoorlijk trek in haar maaltijd. Zeker als de ondergrond zacht is, zal je kat eerder geneigd zijn om te kneden. Eigenlijk een heel lief gebaar dus!

Hoe kun je krabben naast de voerbak verminderen?

Ondanks dat er niks mis is met krabben of kneden, wil je misschien je vloer beschermen of het geluid voorkomen dat hieruit voortkomt. Deze tips helpen je op weg:

  • houd gevoelige materialen uit de buurt
  • leid je kat af met speeltjes als zij gaat krabben
  • haal de bakjes alleen weg als je kat krabt.

Katten eten graag meerdere keren kleine porties. Het is belangrijk om je kat nooit te straffen voor krabben of kneden. Ze bedoelt het echt goed en zal straffen niet begrijpen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…