Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Welke voeding past bij mijn oudere kat?

Als je kat 7 jaar is, behoort ze tot de groep senioren. Als senior heeft ze grotere kans op kwalen en neemt haar activiteit vaak wat af. Dit maakt dat ook haar voedingsbehoeften anders worden.

Overstappen naar seniorvoeding

Net als toen je kitten een volwassen kat werd, krijgt ze wederom andere voedingsbehoeften. Een verminderde werking van het spijsverteringsstelsel, de lagere activiteit en de grotere kans op gezondheidsaandoeningen vragen om een andere samenstelling in de voeding. De belangrijkste eigenschappen van voeding voor oudere katten zijn:

  • Zeer goed verteerbare voedingsstoffen omdat de spijsvertering wat minder goed werkt. 
  • Iets minder calorieën. Zodat ze geen overgewicht krijgt, ondanks haar verminderde activiteit.
  • Een optimaal eiwitgehalte van hoogwaardige eiwitten. Voor het behoud van de conditie en spieren. 
  • Beperkt fosforgehalte. Dit ondersteunt de gezondheid van de nieren. 
  • Speciale receptuur voor de urinewegen. Omdat urinewegproblemen veel voorkomen bij katten.

Voeding speelt een belangrijke rol in gezondheid

Je kat is afhankelijk van wat jij haar te eten geeft. En voeding speelt een heel grote rol in het gezond houden van je ouder wordende kat. Als je haar een kwalitatief hoogwaardige voeding geeft, welke past bij haar levensfase, doe je als baasje het maximale om je kat gezond oud te laten worden. Geef je een voeding die niet bij haar levensfase past, dan mist ze essentiële voedingsstoffen die eventuele gezondheidsproblemen helpen te verminderen.

Overstappen doe je zo

Is jouw kat de 7 jaar gepasseerd en wil je graag overstappen op een seniorvoeding, dan kun je het best beginnen met het invullen van de Royal Canin Voedingswijzer. In twee minuten weet je dan welke voeding het meest geschikt is voor jouw kat. Besluit je inderdaad over te stappen, doe dat dan in 7 dagen. Meng steeds een beetje meer nieuwe voeding met haar oude voeding, zodat je op dag 7 helemaal over bent op de nieuwe seniorvoeding. Zo voorkom je dat haar spijsverteringssysteem van slag raakt.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…