Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Kunnen de nagels van mijn kat te lang worden?

Katten zijn over het algemeen uitstekend in staat zelf hun nagels te verzorgen en te voorkomen dat deze te lang worden. Maar daar hebben ze dan wel de juiste attributen voor nodig. Als ze die niet hebben, bestaat de kans op ingegroeide nagels...

Wat is een ingegroeide nagel?

Als katten voldoende mogelijkheid hebben om te krabben, zoals aan een krabpaal, een krabbord of lekker buiten aan hout of een boomstam, zullen hun nagels niet snel te lang worden. Maar als zij deze mogelijkheid niet of niet voldoende hebben, bestaat de kans dat hun nagels te ver doorgroeien. Omdat nagels rond groeien, kunnen ze in het voetkussentje onder de nagel groeien. Dat is erg pijnlijk voor je kat en kan kreupelheid veroorzaken.

Check haar nagels regelmatig

Met name het nageltje aan de zijkant/binnenkant van haar pootje kan wel eens te lang worden, omdat deze nagel vaak niet meedoet met het krabben. Dat duimnageltje moet je dus als eigenaar goed in de gaten houden. Als je denkt dat de nagels van je kat te lang worden, dan moet je ze voorzichtig knippen. Dit doe je door haar rustig op schoot te nemen en voorzichtig op haar teentjes te drukken. Dan komt de nagel te voorschijn en kun je het puntje eraf knippen. Knip niet in het roze gedeelte!

Ingegroeide nagel

Mocht het toch gebeurd zijn dat de nagel is ingegroeid, ga dan niet zelf peuteren en dokteren, maar breng haar even langs bij de dierenarts. Zij kan kijken hoe ernstig het is en of ze het kan verhelpen zonder de kat onder narcose te brengen. Als de nagel voor een ontsteking heeft gezorgd, krijgt ze waarschijnlijk een ontstekingsremmer mee. Vraag aan je dierenarts wat je kunt doen om dit in de toekomst te voorkomen.

Oudere katten en binnenkatten

Met name oudere katten en binnenkatten lopen een groter risico op ingegroeide nagels. Binnenkatten omdat ze misschien niet voldoende bewegen en krabben en oudere katten omdat ze ook minder gaan bewegen en misschien wel artrose hebben, waardoor het krabben pijnlijk wordt. Bij beide katten slijten de nagels dan onvoldoende en bestaat de kans dat de nagels ingroeien. Houd de nagels van je seniorkat en binnenkat dus extra goed in de gaten.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…