Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mijn kinderen met een oudere kat

Oudere katten en kinderen kunnen prima samengaan. Je hebt misschien een kat in huis die op leeftijd is of je geeft een oudere kat laatste fijne jaren door haar te adopteren. Het is belangrijk dat je kind(eren) wel rekening houdt met haar behoeftes.

Spel aanpassen op de leeftijd

Het is goed voor te stellen dat je kind af en toe een spelletje met je kat wil doen. Kijk samen goed wat zij nog wel en niet aankan. Vermijd veel springen en een intensief spel. Ook voor oudere katten is het goed om in beweging te blijven. Bepaal als volwassene hoeveel minuten spel passend is bij de leeftijd van je kat. Natuurlijk is een goede knuffelbeurt op z'n tijd ook heerlijk voor je kat en je kinderen kunnen hier een prima rol bij spelen. Alles met mate en op z'n tijd!

Terugtrekplekje voor je kat

Vaak zien we bij oudere katten dat ze meer behoefte hebben aan rust. Leer je kinderen dat als je kat zich terugtrekt op bepaalde plekjes dat ze met rust gelaten wilt worden. Willen kinderen toch iets betekenen voor je kat dan is voedertijd een uitstekend moment. De meeste katten zijn dol op eten en je kinderen helpen vast graag een handje. Laat de kat wel even rustig eten, ze komt na haar maaltje vast even een kroel brengen om te bedanken voor het eten...

Kattenjaren versus mensenjaren

Een kat van 14 jaar is al bejaard. In mensenjaren is zij dan al de 70 gepasseerd. Vanaf 7 jaar wordt een kat vaak al senior genoemd. Het is goed om je kinderen dit bij te brengen. In huis voer je misschien al de nodige aanpassingen door. Je kat kan bijvoorbeeld moeilijkheden krijgen met het kattenluikje of eerder de weg kwijt raken. Zorg dus dat je kat gechipt en juist geregistreerd is! Ook springen wordt minder; leer je kinderen hoe ze de kat veilig op een bank of schoot kunnen tillen.

De laatste jaren van je kat

Vanwege gezondheidsproblemen kan het zijn dat je kat medicatie nodig heeft. Het is verstandig om het geven van medicatie niet aan kinderen over te laten. Tijdig innemen en de juiste dosering geven, is van belang. Bereid je kinderen ook voor op de dag dat je kat overlijdt. Het overlijden van een huisdier kan een grote impact hebben op kinderen. Zeker als zij grotendeels opgegroeid zijn met zo'n fijn dierlijk maatje in huis. Tot die tijd kan gelukkig iedereen in huis blijven genieten van elkaar!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…