Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Leuke weetjes over de tong van je kat

Kun jij je nog de eerste lik van een kattentong herinneren? Dat was vast een ervaring, zeker als je een zachte hondentong gewend was. Het voelde vast een stuk ruwer. Hoe komt dit? En wat zijn andere interessante weetjes over kattentong?

Waarom voelt de tong van mijn kat ruw?

De tong van je kat is bedekt met papillen. Deze stekelachtige haakjes wijzen naar binnen en zijn opgebouwd uit het eiwit keratine, net als onze vingernagels. Bekijk je ze onder een vergrootglas, dan zie je dat ze de vorm hebben van kleine kattennagels. Door de papillen voelt de tong ruw aan. Iets wat sommige mensen vergelijken met het gevoel van schuurpapier. Deze papillen zijn ontzettend handig voor je kat, bijvoorbeeld het schoonhouden van haar vacht en het oppeuzelen van een prooi.

Wassen en olieachtige laag vacht

De vorm van de tong helpt je kat enorm bij het schoonhouden van haar vacht. Met de handige weerhaakjes haalt zij stof en loszittend haar weg en kan zij eitjes van parasieten verwijderen. Doordat je kat zich wast met de tong, verspreidt ze haar huidolie (afkomstig uit de klieren) over haar vacht. Deze laag zorgt ervoor dat haar vacht deels waterbestendig is. Op warme dagen geeft het wassen extra verkoeling. Wasbeurten zorgen er ook voor dat grotere jagers minder snel haar geur waarnemen.

Gevaar en signaal van stress

Helaas zorgt de ruwe tong er wel voor dat je kat ook makkelijk andere materialen naar binnen krijgt. Denk aan los slingerende touwtjes of draden aan een kleedje. Het is lastig om deze weer uit te spugen door de haakjes op haar tong en zo kunnen darm- en maagproblemen ontstaan. Als een kat overmatig likt, kunnen er kale plekken in de vacht ontstaan. Vraag de dierenarts naar de mogelijke oorzaak van haar overmatige wasgedrag.

Hoe helpt de tong bij eten en drinken?

Via de papillen kan je kat ook de verschillende smaken zoet, zuur, zout en bitter proeven. Toch maakt zij meer gebruik van geur om te bepalen of iets lekker is of niet. De tong is extra gevoelig voor bittere smaken om haar te beschermen tegen giftige stoffen. Bij het drinken raakt je kat alleen de vloeistof aan met het puntje van haar tong. Ze trekt vervolgens als het ware de vloeistof haar bekje in. Na een slok sluit ze haar bek om het water binnen te houden en door te slikken.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…