Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Is een kat een echte carnivoor?

Met andere woorden: kan een kat ook vegetarisch eten? Het antwoord is even kort als simpel: nee. Katten zijn echte carnivoren en hebben vlees ook echt nodig in hun voeding om gezond te blijven.

Waarom heeft een kat vlees nodig?

Katten zijn carnivoren (vleeseters), mensen zijn omnivoren (alleseters) en honden zijn semi-carnivoren. Dit betekent dat katten echt voldoende dierlijke eiwitten in hun voeding moeten hebben. Katten zijn bovendien niet in staat om bepaalde voedingsstoffen, zoals taurine, arginine en arachidonzuur zelf aan te maken. Daarom moeten deze voedingsstoffen zeker aanwezig zijn in hun voeding. Een tekort aan deze voedingsstoffen heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid van de kat.

Taurine: je kat kan dit niet zelf aanmaken

Een belangrijke voedingsstof die voornamelijk afkomstig is van dierlijk eiwit is taurine. Andere zoogdieren, zoals honden, kunnen taurine zelf opbouwen vanuit andere zwavelhoudende aminozuren. Een kat kan dat niet.

Kan een kat ook op hondenvoeding leven?

De kat verliest veel taurine via de uitscheiding van gal in de lever. Hierdoor hebben katten behoefte aan een behoorlijk grote aanvoer van taurine via de voeding. Deze situatie is uniek voor katten; honden bijvoorbeeld, vertonen niet hetzelfde mechanisme als katten en kunnen taurine dus wél zelf aanmaken. Dit verklaart ook waarom je katten geen hondeneten mag geven. De samenstelling van droge kattenvoeding bevat meer taurine dan hondenvoeding.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…