Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe herken ik artrose bij mijn kat?

Gewrichtsproblemen herkennen bij een kat is niet zo eenvoudig. Katten lopen niet snel mank, zoals honden, en zijn daarnaast ook nog eens meesters in het verbergen van pijn. Toch zou je eventuele artrose kunnen herkennen...

Heeft mijn kat artrose?

Artrose komt heel veel voor bij katten! Van katten die ouder zijn dan 6 jaar wordt geschat dat minimaal een kwart al artrose heeft. Van katten die ouder zijn dan 12 jaar vertoont meer dan 90% tekenen van gewrichtsslijtage. Mogelijke tekenen kunnen zijn:

  • Ze gebruikt de krabplank anders
  • Ze springt minder vaak en minder soepel
  • Ze slaapt meer en blijft meer liggen
  • Ze vermijdt de kattenbak (omdat instappen pijnlijk kan zijn)
  • Ze wordt chagrijnig/agressief (bijvoorbeeld met optillen).

Hoe ontstaat artrose?

Artrose is een ziekte waarbij niet alleen het kraakbeen tussen de gewrichten slijt, maar het gewrichtskapsel ook dikker wordt. De gewrichtsdelen schuren tegen elkaar aan bij het bewegen, wat pijnlijk is. Hoe ernstiger de artrose, hoe meer pijn je kat heeft. Artrose kan voorkomen in alle gewrichten. Artrose wordt vaak in verband gebracht met ouderdom, maar kan ook ontstaan na trauma (aanrijding), ziekte, door erfelijke aanleg of overgewicht. De ziekte is helaas onomkeerbaar.

Voeding en artrose

Voeding kan een belangrijke rol spelen bij artrose. Speciale voeding heeft specifieke voedingsstoffen zoals glucosamine, chondroitine en omega 3-vetzuren die soepele gewrichten ondersteunen. Schakel niet zomaar over op deze voeding, maar ga eerst langs de dierenarts om vast te stellen dat je kat inderdaad last heeft van haar gewrichten. Indien je dierenarts artrose vaststelt en ROYAL CANIN® Mobility dieetvoeding aanraadt, schakel dan rustig in 7 dagen over naar haar nieuwe voeding.

Overgewicht

Overgewicht speelt vaak een rol bij artrose. Als je kat (te) zwaar is, worden haar gewrichten zwaarder belast. Als je kat artrose heeft én ze is te zwaar, dan is het zaak haar verantwoord af te laten vallen naar haar ideale gewicht. Je dierenarts kan je hierbij helpen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…