Je kitten opvoeden

Een kitten opvoeden is niet makkelijk, maar niet onmogelijk. Opvoeden van een kitten doe je door gewenst gedrag in het brein van je kitten te koppelen aan een een positieve ervaring: een aai, een aardig woord of een beloningsbrokje. Negatief gedrag negeer je. Het levert je kitten dan niets op en na een tijdje zal ze het gedrag achterwege laten.

Consequente opvoeding belangrijk

Belangrijk is dat opvoeding van je kitten consequent gebeurt. Als je kitten niet op het aanrecht mag komen, betekent het ze er nooit op mag komen. Ook niet voor een keertje. Spreek daarom van te voren met je huisgenoten duidelijke opvoedregels af. Wat je kitten van jou niet mag, mag ze van anderen ook niet.

Natuurlijk gedrag

Je kitten kan haar natuurlijke gedrag en behoeftes niet onderdrukken. Krabben is bijvoorbeeld onmisbaar voor je kitten. Probeer het gedrag in banen te leiden en bied een alternatief: een stevige krabpaal of krabplank. Zo houd je de meubels heel. Zet de krabpaal op een plek in de loop, niet ergens in een hoek.

Belonen als je kitten braaf is

Beloon je kitten altijd als ze iets goed doet: lief toespreken, aaien of spelen zijn beloningen. Je kunt haar belonen als ze braaf in haar mandje ligt. Als je haar naam roept voor het eten en ze komt, dan is het eten een beloning voor het luisteren naar haar naam. Of complimenteer haar uitbundig als je haar ziet krabben aan de krabpaal. Een handeling wordt zo een plezierige ervaring.

Voorzichtig corrigeren

Corrigeer je kitten bij verkeerd gedrag niet met tik of laat niet zien dat jij water uit de plantenspuit sproeit. Ze mag niet bang voor je worden. Spreek je kitten streng maar rustig toe op het moment dat ze iets doet wat niet mag. Zeg ‘foei’ of ‘nee’ met een lage stem. Stop direct met spelen als je kitten bijt of uithaalt. Dat is ook corrigeren.

Corrigeer nooit achteraf

Achteraf corrigeren heeft geen nut. Je maakt je kitten alleen maar bang. Als je thuiskomt en je spreekt haar boos toe omdat de gordijnen aan flarden zijn, begrijpt ze er niets van. Ze zal je woede verbinden met je thuiskomst en de volgende keer wegvluchten als ze de sleutel in het slot hoort. Corrigeren moet binnen 3 seconden gebeuren. Ben je te laat, corrigeer dan niet.

TIP

Zoek naar oorzaak ongewenst gedrag van je kitten

Katten doen niets uit jaloezie of ‘kwade zin’. Er is dus altijd een reden voor ongewenst gedrag. Onzindelijkheid kan bijvoorbeeld duiden op een ziekte, pijn, een onprettige kattenbak of stress . Corrigeren of belonen zal in geval van onzindelijkheid niet helpen. Raadpleeg je dierenarts. Hij kan je doorverwijzen naar een gedragstherapeut .

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer