Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Kater of poes, hoe zie je het verschil?

Het verschil in geslacht bepalen valt niet altijd mee. Vooral bij kittens of gecastreerde katers is het verschil soms moeilijk te zien. Toch zijn er een aantal punten waar je op kunt letten, zodat je zelf kunt bepalen of het een poes of een kater betreft.

Verschil tussen kater of poes bij kittens

Het geslacht bij een vrouwelijk kitten is te herkennen aan de afstand tussen de anus en de geslachtsopening (vulva). Bij een jonge poes zit er weinig ruimte tussen deze twee. Vaak zitten deze zelfs bijna tegen elkaar aan. Bij een mannelijk kitten is de ruimte groter, hier zit het balzakje.

Verschil herkennen bij volwassen katten

Ook bij volwassen katers is de afstand tussen het geslachtsorgaan en de anus groter dan bij volwassen poezen. Daarnaast zijn de ballen van een (ongecastreerde) kater goed zichtbaar. Deze zitten tussen geslachtsorgaan en anus in. Bij gecastreerde katten is de afstand hetzelfde maar zijn de ballen niet meer zichtbaar

Geslachtsopening

Niet alleen de afstand is een kenmerk bij de geslachtsbepaling. De geslachtsopening van een poes is een langwerpig opening. Bij de kater is het geslachtsorgaan een rond opening. De vorm van de geslachtsorganen en de afstand kunnen je helpen bij het bepalen of het een poes of een kater betreft.

Kater of poes herkennen op basis van de grote

Een mannelijk kitten (kater) heeft een groter groeivermogen dan een vrouwelijk kitten (poes). Zijn groei zal daardoor enkele weken langer duren. Een kater is daarom ook vaak zwaarder dan een poes. Ook zijn katers vaak forser en gespierder gebouwd dan poezen en hebben ze een bredere kop.

Je kan ook een kater of poes herkennen aan de kleur?

Lapjeskatten en schildpadkatten, dit zijn katten met zowel rode als zwarte haren in combinatie met wit, zijn altijd poezen. De kleuren rood en zwart liggen namelijk op het geslachtschromosoom X. Een poes heeft XX en een kater heeft XY. Een kater heeft maar één X en kan dus nooit zowel rode als zwarte haren hebben.

Ontdek binnen 1 minuut de beste voeding voor je kater of poes

Met behulp van de ROYAL CANIN® voedingswijzer heb je binnen één minuut de juiste voedingskeuze voor jouw kat en ontvang een kennismakingskorting.

Doorloop de voedingswijzer


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…