Bange kat? Wat nu..

Van nature zijn katten voorzichtige dieren. Ze schrikken snel en proberen het gevaar te ontvluchten. Maar waarom is de ene kat banger dan de andere en wat kan je eraan doen?

Schuwe katten

Een volwassen kat kan schuw zijn als zij niet (goed) gesocialiseerd is toen zij nog kitten was. Ze wordt dan snel bang voor harde geluiden, vreemde mensen of situaties. Een kat uit het asiel kan zeker in het begin ook bang zijn voor haar nieuwe eigenaren.

Volwassen kat socialiseren

Een volwassen kat socialiseren is lastig, maar niet onmogelijk. Dit kun je doen door zoveel mogelijk positieve ervaringen te koppelen aan dingen die je kat bang maken. Het is verstandig een kattengedragstherapeut om advies te vragen voor de juiste aanpak.

Vertrouwen winnen

Wil je vertrouwen winnen van een schuwe kat, doe het dan met veel geduld. Forceer haar niet! Laat haar zelf naar je toe komen. Staar haar niet aan, achtervolg haar niet, haal haar niet onder het bed vandaan. Gebruik voer en speeltjes om haar tot contact te verleiden.

Bang voor aanraking

Je kat kan ook bang zijn voor aanraking als ze pijn heeft. Ze kan bijvoorbeeld last hebben van haar gebit, gewrichten of een ontsteking. Ook een oudere kat kan schrikkeriger worden. Haar ogen en gehoor gaan achteruit en ze voelt je aanraking niet aankomen. Laat je dierenarts haar gezondheid controleren.

Lees meer