Bij Royal Canin®, doen we alles voor hond & kat.

Oververhitting bij de kat, wat kan je doen

Door een verblijf in een te warme ruimte (auto) of door inspanning bij hoge temperaturen kan een kat snel oververhit raken. Symptomen, in oplopende graad: vaker en sneller ademhalen, onrust, snelle pols, kwijlen, zwaar hijgen, trillen, wankelen, niet meer kunnen of willen staan, bleke slijmvliezen door shock, blauwe of vuurrode tong, donkergekleurd of dieprood tandvlees, glazige ogen, apathie, toevallen, bewusteloosheid, coma.

Hoe moet ik handelen?

  • Oververhitting is een spoedgeval! Neem onmiddellijk contact op met een dierenarts.  
  • Breng de kat naar een koele plek of de schaduw en koel het af door haar met lauw (geen ijskoud) water af te spoelen of sponzen. Begin daarbij bij de buik, de oksels en de liezen en de nek. Bedek de kat eventueel met natte, koele doeken. 
  • Gebruik wat er voorhanden is: een tuinslang, een gieter, vochtige doeken, de douche of desnoods een sloot. 
  • Let op: koel niet te abrupt en niet met ijskoud water! Daardoor kan de kat juist weer onderkoeld raken. 
  • Ga direct naar de dierenarts die met vocht, zuurstof en medicijnen de verstoorde lichaamsfuncties weer onder controle kan proberen te krijgen.

Tip

Houd er rekening mee dat een kat veel meer moeite heeft met het afvoeren van zijn warmte dan een mens, en dat de buitentemperatuur dichtbij de grond (haar neushoogte) veel warmer kan zijn dan hoger in de lucht (onze neushoogte).


Deel dit bericht

Lees meer