Kittentaal 1: wat vertelt je kitten met geluidjes?

Op een paar woorden na, zoals haar naam, ‘kom eten’ of ‘nee’, begrijpt je kitten niets van mensentaal. En eigenlijk luistert ze enkel naar de klank. Als je foei op een lieve manier zegt, denkt ze dat je blij met haar bent. Je kitten communiceert via miauwen, in combinatie met lichaamstaal. De toonhoogte, lengte en sterkte van een miauw bepaalt de betekenis.

Miauwen

Als ze net geboren is, kan je kitten alleen piepen. Maar ze ontwikkelt zich snel: met 12 weken oud heeft ze het volledige miauwrepertoire onder de knie. Je kitten kan ermee vragen, klagen, protesteren of je vriendelijk ‘hallo’ zeggen. Als je goed naar je kitten kijkt en luistert, weet je op den duur wel wat ze bedoelt te zeggen.

Betekenissen van de miauw

Dit zijn de meest voorkomende miauw’s met ‘vertaling’:

  • Korte miauw: ‘Hoi, hoe gaat het met je?’
  • Meerdere miauw’s achter elkaar: ‘Ik ben zo blij je weer te zien! Waar was je nou?’
  • Heel hoge miauw: ‘Auw, je staat op mijn pootje.’
  • Langgerekte, smekende mi-aaaauuuuw: “Ik wil naar biiiiiinnen of ik wil dat leeeekkeeers.’
  • Tik met pootje met geluidloze miauw (oftewel zo hoog dat mensen het niet kunnen horen): ‘Kijk, naar mij. Ik wil aandacht en ook dat stukje vlees aan je vork.’

Blazen, grommen en sissen

Blazen, grommen en sissen zijn waarschuwingen of bedreigingen. Zo praten ze meestal niet binnenshuis tegen de baas. Ze gebruiken het buitenshuis tegen andere katten. Je kunt zelf wel gebruik van maken deze geluiden. Je jaagt je kitten weg van de eettafel als je harde sis ‘ssss’ geeft.

Spinnen

Spinnen is een teken van tevredenheid en onderwerping. Kittens beginnen al te spinnen bij de eerste keren dat ze gezoogd worden, wat wijst op een grote voldoening en een totale afhankelijkheid van haar moeder. Als ze bij jou begint te spinnen, drukt je kitten haar overgave en tevredenheid uit.

 

 

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer