Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Daar is 'ie dan...

En daar is je kleine puppy dan. Welkom in je nieuwe thuis! Het grote wennen én genieten kan gaan beginnen...

Overprikkeld

Er kunnen twee dingen gebeuren als je puppy voor het eerst bij je thuis komt: of hij is druk en wil direct alles verkennen, of hij valt als een blok in slaap van alle indrukken tijdens de reis. Puppy's raken snel overprikkeld. Dus als jouw puppy moeite heeft zelf zijn rust te vinden en maar door blijft rennen, dan wordt het tijd in te grijpen. Breng hem naar zijn vaste slaapplaats, de mand of bench, en laat hem even helemaal met rust. Blijf wel bij hem, maar schenk hem even geen aandacht.

Rust, rust en nog eens rust

Puppy's hebben wel tot 18 uur slaap per dag nodig om alle indrukken te verwerken en goed te kunnen groeien. Dus naast eten en veel korte tripjes naar de tuin of het dichtstbijzijnde gazon en een aantal korte speelmomentjes, is het belangrijk dat je puppy vooral veel slaapt. De eerste dagen hoef je dus ook buiten dit bovenstaande nog niet veel met hem te ondernemen. Het verkennen van het huis en het leren kennen van zijn nieuwe huisgenoten zijn al indrukken genoeg.

Regelmaat

Probeer een vast ritme te maken van spelen, naar buiten gaan (zindelijkheidstraining), eten en slapen.
Zeker in het begin wordt er aangeraden om na elke 'handeling' - dus slapen, eten of spelen - even kort naar buiten te gaan om je puppy de kans te geven daar zijn behoeften te doen. Prijs hem uitbundig als hij buiten plast of poept. Zo leert hij al snel dat dat hem iets leuks oplevert. Straf hem niet voor een ongelukje in huis. Hij kan zijn plas nog niet goed ophouden.

Genieten

Oh en dan vergeten we bijna het belangrijkste: geniet van je puppy! Hij is maar zo kort zo klein! Geniet van zijn ondeugende acties, maak tientallen leuke foto's en knuffel regelmatig met hem. Het echte opvoeden en trainen komt nog wel; hij is echt nog maar een hele kleine puppy.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…