Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe geef ik mijn pup de juiste beweging?

Het is belangrijk dat je pup voldoende beweging krijgt. Dit is goed voor de opbouw van zijn spieren, het kwijt kunnen van zijn energie en het voorkomen van overgewicht. Wat zijn leuke en verantwoorde manieren om samen bezig te zijn met je pup?

Bewegen maar met mate

Hoeveel en op welke manier je het best kunt bewegen met je pup is afhankelijk van de leeftijd, het ras, de grootte en de conditie van je pup. Als je namelijk te fanatiek bent met je pup of hem verkeerde bewegingen laat uitvoeren, kan hij op latere leeftijd last krijgen van artrose of andere aandoeningen. Zijn skelet en spieren zijn namelijk nog volop in ontwikkeling.

Daarnaast is het goed je pup voldoende rust te geven om te herstellen en zodat hij zijn energie kan gebruiken om te groeien.

Spelen met je hond

Spelen met je hond is een leuke manier van bezig zijn. Het is goed voor de conditie van je hond en jullie bouwen samen een band op.

Omdat je pup nog in de groei is, is het belangrijk niet te lang te spelen en zorgvuldig het spel te kiezen. Bekijk licg.nl voor speeltips of ga naar ons artikel Spelen met je pup.

Let ook op waar je met je pup gaat spelen en of hij daar los kan lopen. Je pup luistert nog niet zo heel goed en zal snel afgeleid zijn. Is het niet veilig, hou hem dan aan de lijn.

Fietsen/zwemmen

De meeste pups vinden het spannend om het water in te gaan. Zwemmen is (voor de meeste rassen!) een goede manier van bewegen: de botten en spieren van je pup worden dan veel minder belast en hij bouwt ook spiermassa op.

Leer je pup rustig aan water te wennen, forceer het nooit! Dat maakt zijn angst alleen maar groter. Gooi een leuk speeltje in ondiep water en moedig hem aan het te gaan halen. Gooi het dan steeds een beetje verder.

Fietsen is niet verstandig zolang je pup nog in de groei is.

Mag mijn pup traplopen?

Het beste is hiermee te wachten tot de coördinatie van je pup beter ontwikkeld is. Dit om ongelukken te voorkomen. Daarnaast is traplopen best belastend voor de botten en spieren van je pup.

Wees daarom de eerste maanden terughoudend met trappen lopen en begin er pas mee als je pup al wat spiermassa heeft opgebouwd. Wanneer dit is, is afhankelijk van het ras, de grootte en zijn conditie.

Leer hem ook rustig een trap op te lopen door hem de eerste paar keer aan de lijn te houden.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…