Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Kun je al wandelen met je puppy?

Je puppy heeft veel energie, maar toch is het belangrijk nog terughoudend te zijn met wandelingen. Je puppy is nog niet volledig beschermd tegen ziektekiemen en zijn botten zijn nog niet volgroeid.

Vaccinaties

Als het goed is heeft je puppy nu twee vaccinaties gehad; toen hij 6 en 9 weken oud was. Als hij 12 weken oud is, krijgt hij zijn derde vaccinatie. Daarna hoeft dat pas weer als hij 1 jaar oud is. Het immuunsysteem van je puppy is nog volop in ontwikkeling en nog niet op volle sterkte. Zijn vaccinaties helpen zijn afweer op te bouwen. Wacht dus bij voorkeur met in contact komen met andere honden tot na de derde inenting.

Skelet

Als je erover nadenkt is het misschien best gek, maar het skelet van je puppy is nog niet volgroeid. Zijn +/- 200 botten moeten nog verder groeien zijn nog niet op volle sterkte. Daarom mag zijn skelet niet te zwaar belast worden. Gemiddeld genomen mag je puppy vijf minuten wandelen per maand dat hij oud is. 3 maanden is 15 minuten per keer wandelen en spelen. Pas op met teveel bewegingen: Verkeerde of overmatige beweging vergroot het risico op het ontwikkelen van artrose op latere leeftijd.

Kennismaken met de buitenwereld

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je puppy wat mee krijgt van de wereld buiten het huis. Als je een tuin hebt, is dat fijn. Daar hoort hij al allerlei geluiden van buiten, ontmoet hij misschien een kat of een vogel of ziet hij bijvoorbeeld een kindje langsrennen. Heb je geen tuin dan moet je natuurlijk wel naar buiten; je puppy moet ook zijn behoeften doen. Probeer wat rustige plekken op te zoeken waar niet teveel impulsen en andere honden zijn.

Bekende honden

Even spelen en ravotten met een soortgenootje is wel heel fijn voor je puppy. Dat kan ook best, als je zeker weet dat die andere hond goed gevaccineerd is en lief is met puppy's. Je wil dat je puppy vooral leuke momenten beleeft met een soortgenoot en liever geen negatieve ervaring opdoet.Zoek bij voorkeur een hondenmaatje dat of heel rustig speelt of ongeveer hetzelfde formaat heeft, om heftige speelmomenten en eventuele kwetsuren te voorkomen


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…