Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Zijn je andere huisdieren al voorbereid?

Jij en je gezinsleden zijn mogelijk al goed voorbereid op de komst van jullie nieuwe puppy. Maar als je al andere huisdieren hebt, wist je dat je hen ook al een beetje kunt voorbereiden?

Spullen op een vaste plaats

Zowel voor je puppy als voor de andere huisdieren is het prettig als zijn mand/bench en eetplek een vaste plek in huis krijgen. Dat kun je nu alvast neerzetten. Dat kunnen je andere huisdieren vast wennen aan die nieuwe mand. Leer ze wel dat zij niet in die mand/bench gaan liggen; die is straks voor je puppy. Het mooiste zou zijn als je van de fokker al een dekentje kunt krijgen met de geur van je puppy eraan. Zo kunnen je andere dieren al aan de geur wennen.

Geur van jouw huisdieren

Om jou puppy ook vast voor te breiden op zijn ontmoeting met zijn nieuwe vierpotige huisgenoten, zou je ook een dekentje met hun geur achter kunnen laten bij de fokker. Dit gaat natuurlijk alleen als je je puppy een keertje kunt bezoeken voor het overdrachtsmoment. Lukt dat niet, neem dan een dekentje mee met hun geur als je je puppy gaat ophalen. Wikkel hem daar niet in, maar leg het subtiel in zijn buurt. Laat je andere dieren eerst aan zijn dekentje ruiken voor je ze aan elkaar voorstelt.

Ruimte; voor je puppy en de andere dieren

Zorg dat de andere dieren even niet in de woonkamer zijn als je je puppy daar voor het eerst naar binnen laat. Laat je puppy even rustig kijken waar hij terecht is gekomen. Heb je een andere hond, laat ze dan bij voorkeur buiten kennis maken. Dit is minder bedreigend voor de hond die je al hebt en ook rustiger voor je kleine puppy. Heb je een kat, laat die dan rustig van een afstandje kennis maken met je puppy en laat ze op hun eigen tempo contact maken.

Forceer niets

Voor alle aanwezigen in huis is de komst van een puppy best een indrukwekkende gebeurtenis. Ook voor je andere huisdieren. Laat hen dus op hun eigen tempo kennis maken met hun nieuwe huisgenoot en forceer niets. Het kan best een paar dagen duren voor ze elkaar gaan besnuffelen, tolereren of zelfs aardig gaan vinden. Heb geduld.Is één van de dieren angstig, hou ze dan uit elkaar en introduceer de dieren op korte momenten rustig aan elkaar en altijd onder toezicht.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…