Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Je pup verdient verzorgde oren, ogen, nagels en gebit

Schone oren, ogen, nagels en gebit voor een gezonde pup

Goede hygiëne van oren, ogen, nagels en het gebit van je puppy draagt bij aan zijn gezondheid. Voorkomen van infecties is eenvoudiger, dan ze te behandelen. De verzorging moet een leuke ervaring zijn. Begin daarom in de leeftijd van 8 tot 12 weken met oefenen. Zorg dat je hem geen pijn doet, wees vrolijk en beloon je puppy uitbundig na de verzorging.

Oren

Controleer de oren van je pup wekelijks. Gebruik een vochtig watje om de binnenkant van zijn oor schoon te maken (oorschelp). Gebruik nooit wattenstaafjes. Je duwt vuil dieper de gehoorgang in en je kunt zijn trommelvlies beschadigen. De oren van je pup mogen geen geur verspreiden of afscheiding vertonen. Ga naar de dierenarts als je een afwijking constateert.

Ogen

Maak de ogen van je pup schoon als er een beetje traanvocht in de ooghoek opgehoopt zit. Gebruik voor ieder oog een schoon, vochtig watje. Wrijf voorzichtig vanuit de ooghoek naar buiten toe. Gebruik afgekoeld gekookt water of gedestilleerd water. De ogen van je pup moeten helder zijn en glanzen. Zijn oogwit moet wit zijn. Zijn de ogen voortdurend rood, zie je groen of geel pus in de ooghoeken of zie je een andere afwijking, ga dan naar de dierenarts.

Nagels

Met een speciaal nagelschaartje voor pups, kun je de nagels van je pup knippen. Houd de poot van je pup vast en druk met je duim voorzichtig op de aanzet van de nagel. Knip steeds een klein stukje totdat je in de buurt van het ‘leven’ komt. Pas op dat je daarin niet knipt. Het doet enorm pijn, het kan heftig bloeden en bovendien een ontsteking veroorzaken. Controleer ook de voetkussentjes van je pup regelmatig op irritaties of scheurtjes. Hij mag geen pijn hebben.  

Gebitsverzorging

Voor een gezond gebit verzorg je je pup met een (bij voorkeur) dagelijkse poetsbeurt. Het tandvlees van je pup moet mooi roze en gezond zijn (geen bloedingen) en zijn tanden tandsteenvrij. Gebruik een speciale hondentandenborstel en hondentandpasta om je puppy’s gebit te poetsen. Vanaf drie maanden gaat je pup zijn melkgebit wissen voor zijn blijvende gebit. Na zeven maanden heeft je pup zijn blijvende gebit.

 

TIPS

Wennen aan oren schoonmaken

Leer je pup vanaf 8 weken dat je zijn oren mag aanraken om deze te kunnen schoonmaken. Pak regelmatig zijn oren vast en masseer ze een beetje. Licht zijn oor op en raak voorzichtig de binnenkant van zijn oor aan. Bouw de bewegingen rustig op, zodat je pup zich niet verzet. 

Langharige, hangende oren

Puppy’s met langharige, hangende oren verdienen extra aandacht. Zij hebben meer kans op middenoorontsteking. Door de dichte beharing worden hun gehoorgangen minder goed geventileerd en wordt er meer oorsmeer aangemaakt. Maak ze schoon met een vochtig watje.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…