Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Tandenpoetsen houdt het gebit van je pup gezond

Pup tandverzorgingWaarom tandenpoetsen?

Tandenpoetsen bij je puppy is belangrijk om infecties te helpen voorkomen. Door tandplak en tandsteen kunnen slijmvliesontstekingen ontstaan. Tanden en kiezen kunnen hierdoor verloren gaan. Maar het kan zelfs erger. De bacteriën in de bek van je hond kunnen ontstekingen in de rest van zijn lichaam veroorzaken. Met name ontstekingen aan hartkleppen, nieren en lever. Laat je pup daarom op tijd wennen aan tandenpoetsen.

Wanneer tandenpoetsen

Tussen de 8 en 12 weken begin je met het poetsen van de tanden van je puppy. Tandenpoetsen begint met het aanraken van je puppy’s bek. Aai tijdens het spelen langs zijn bek, licht zijn lip aan de zijkant op en aai weer door. Wees voorzichtig met het optillen van zijn lip aan de voorkant. Dit is een gevoelige plek. Oefen met het openen van zijn bek. Omvat met je hand zijn onderkaak en plaats je duim en wijsvinger tussen de hoektand en kiezen. Probeer zijn bek een beetje te openen. Als je pup tegenstribbelt laat je weer los. Langzaam bouw je de handelingen op.

Hondentandpasta

Gebruik speciale hondentandenborstel en hondentandpasta voor de gebitsverzorging van je pup. Hondentandpasta heeft voor je pup een lekkere smaak. Doe een beetje tandpasta op de tandenborstel en laat je pup het eraf likken. Je kunt ook eerst wat op je vinger doen. Vervolgens kun je met je vinger of tandenborstel poetsbewegingen maken over de buitenkant van het gebit.

Iedere dag poetsen

Oefen rustig totdat je puppy iedere dag tandenpoetsen heel normaal vindt. Als iedere dag poetsen niet haalbaar is, poets dan minimaal twee tot drie keer per week. Poets per keer ongeveer drie minuten. Deze tijd is genoeg om de buitenkant van je pup’s gebit te poetsen. De binnenkant poetsen is niet nodig. Je pup houdt dit grotendeels zelf schoon zijn tong.

 

TIPS

Gewone pasta

Gebruik geen gewone tandpasta om het gebit van je puppy te reinigen. Deze schuimt en bevat fluoride. Naast het feit dat je pup de smaak niet zal waarderen, kan het doorslikken van gewone tandpasta ook darmklachten veroorzaken.

Kleine hondenrassen

Niet iedere hond heeft evenveel aanleg voor het ontwikkelen van tandplak. Kleine rassen hebben sneller last van tandplak dan grotere rassen. Kijk goed naar de behoefte van je hond om te bepalen of je elke dag moet poetsen of dat 2 tot 3 keer in de week voldoet.

Handen wassen

De hygiëne van je puppy’s gebit, begint bij jezelf. Was je handen voordat je je puppy’s tanden gaat poetsen. Dit voorkomt dat je bacteriën overbrengt in zijn bek. Was je handen na het poetsen ook weer.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…