Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Kunnen katten en honden samenleven?

Het spreekwoord ‘leven als kat en hond’ voorspelt niet veel goeds voor het samenleven van honden en katten. Toch kan het ook heel goed gaan, soms zijn honden en katten zelfs echte maatjes. Hoe weet je of het voor jouw huisdieren een goed idee is?

Leeftijd van de dieren

Over het algemeen is het makkelijker om jonge dieren aan elkaar te laten wennen. Groeit een hond op met een kat, of een kat met een hond, dan weet hij eigenlijk niet beter. Het andere dier hoort er gewoon bij, het is nooit anders geweest. Is de hond totaal geen katten gewend, dan zal het mogelijk een wat lastiger proces zijn. Omgekeerd geldt dit ook. Dat betekent niet dat het niet gaat lukken om de dieren prettig te laten samenleven.

Karakter van de dieren

Heb je al een hond in huis en wil je er een kat bij? Dan is het goed om te weten hoe je hond op katten reageert. Jaagt hij elke kat het liefst de boom in, dan wordt het samenleven met een kat mogelijk een uitdaging. Daarbij hangt het ook van de kat af. Katten die direct wegrennen, zijn vaak een grote trigger voor honden. Het wordt dan leuker om er achteraan te rennen. Blijft de kat stilzitten of zoekt deze toenadering, dan worden veel honden ineens veel minder dapper.

In goede banen leiden

De kat in huis is voor heel veel honden uiteindelijk een onderdeel van de familie. Diezelfde hond kan nog steeds katten op straat najagen en thuis de kat met rust laten. Heb je echt een hond die katten iets aandoet, dan is het de vraag of het slim is om een kat in huis te halen. Maar in veel andere gevallen kunnen de dieren leren elkaar met rust te laten en te gedogen. Het kan wel een tijd duren voordat de vrede onderling ontstaat.

Keuze gemaakt?

Heb je besloten dat je er echt een kat bij wilt? Kies dan een kat die al honden gewend is of een kitten. Zorg dat je kat zich veilig voelt in aanwezigheid van de hond en vice versa. Laat je hond nooit zomaar op de kat af rennen, maar houdt ze eerst apart van elkaar totdat ze aan elkaar gewend zijn. Laat ze bij voorkeur niet samen alleen tot je zeker weet dat ze elkaar respecteren en elkaar niets aan zullen doen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…