Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe houd ik mijn hond fit?

Een fitte hond is vaak een gezonde hond. Maar wat is dan precies een 'fitte hond'? Een fitte hond zit goed in zijn vel, is mooi op gewicht en vindt het fijn om lekker actief te zijn en te bewegen. Is jouw hond fit?

Is jouw hond voldoende actief?

De ene hond is van nature wat actiever dan de andere. De ene hond heeft wat stimulans nodig, terwijl je de andere juist moet afremmen. Toch is het de moeite waard, want net als bij mensen, geldt voor honden ook dat beweging gezond is. Zorg dat het bewegen leuk is. Je hond dwingen langere afstanden te lopen als hij daar geen zin in heeft of het niet aankan, werkt averechts. Probeer de wandelingen passend en uitdagend te maken, met een spelletje tussendoor of wat training.

Welke activiteiten kun je ondernemen met je hond?

Er zijn tal van activiteiten die je samen met je hond kunt ondernemen. Naast leuke wandelingen op het strand of in het bos, zijn er bijvoorbeeld verschillende sporten die jullie kunnen gaan doen. Denk aan: - flyball - agility - trail running Maar ook: - speuren - jachttraining - detectiewerk Bewegen is niet alleen goed voor de fysieke en mentale gezondheid van je hond; samen iets ondernemen versterkt ook jullie band.

Welke activiteiten passen bij jou en je hond?

Het kan zijn dat jij trail running wil doen, maar voor een Teckel met kortere pootjes kan dat een uitdaging zijn. Kijk goed welke inspanning jouw hond goed aankan. Niet elke hond is geschikt voor elke activiteit. Voor agility is het bijvoorbeeld belangrijk dat je hond flexibel is, geen last heeft van gevoelige gewrichten en een goed uithoudingsvermogen heeft. Zwemmen is ook niet weggelegd voor elke hond. Veel bulldoggen kunnen bijvoorbeeld echt niet zwemmen. Speuren kan elke hond!

Voeding is ook belangrijk

Een fitte hond heeft ook gezonde en sterke spieren en natuurlijk geen overgewicht. Om ervoor te zorgen dat hij gezonde en sterke spieren heeft en houdt, is die beweging weer belangrijk, maar ook zijn voeding. Voldoende eiwitten ondersteunen de spieren. Stem zijn voeding af op zijn activiteit en leeftijd, zodat hij niet te veel energie binnenkrijgt. Een hond met overgewicht zal minder graag en minder makkelijk bewegen. Probeer dat te voorkomen door hem elke dag een passende portie te geven.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…