Bij Royal Canin®, doen we alles voor hond & kat.

Hoe verzorg ik mijn oudere hond?

Hoe ouder je hond wordt, hoe meer zorg hij nodig zal hebben. Hij kan last krijgen van zijn gewrichten of gebits- of hartproblemen ontwikkelen.

Naarmate je hond ouder wordt kan zijn activiteit verminderen en zijn gedrag veranderen. Het is belangrijk dat je dit goed in de gaten houdt, zodat je hem hulp kunt bieden als dat nodig is. Je helpt je hond vooral door hem regelmatig in beweging te houden en hem een kwalitatief goede voeding aan te bieden.

De invloed van ras en grootte

Niet alle honden hebben dezelfde levensverwachting; deze hangt samen met hun genetische afkomst, levensstijl, ras en grootte. Kleine honden – onder de 10 kilo – worden gemiddeld zo’n 12 jaar oud, terwijl honden die zwaarder zijn dan 45 kilo vaak niet ouder worden dan een jaar of 7 of 8. Het ouderdomsproces begint ook eerder bij grote honden. Elke hond is daarom op een andere leeftijd een ‘senior’.

Veel rassen en groottes hebben specifieke ouderdomskwalen. Kleinere honden hebben bijvoorbeeld vaker hartproblemen, terwijl grotere honden sneller last kunnen krijgen van hun bewegingsapparaat. Het is daarom geen overbodige luxe je hond een rasspecifieke voeding te geven omdat deze voedingsstoffen bevat die jouw specifieke ras ondersteunen.

Voorkom stress bij je oude hond

Stress is nooit gezond, maar voor oudere honden al helemaal niet. Oudere honden kunnen last krijgen van incontinentie, veranderde slaapgewoontes en maken misschien minder contact met de eigenaar. Als hun dagelijkse routine ineens verandert, kan dat dit soort problemen verergeren.

Houd je oude hond in beweging

Als je hond ouder wordt, wordt zijn hart ook iets minder sterk. Pas de activiteiten aan op het uithoudingsvermogen van je hond. Gewrichtsproblemen komen vaak voor bij oudere honden en worden verergerd als je hond overgewicht heeft. Help je hond met een loopplank als hij niet meer de auto in kan springen of de trap niet soepel kan nemen. Of leg een kleed neer als hij uitglijdt over de houten vloer.

Om je hond toch lekker te laten bewegen, is zwemmen een goede optie. Dan worden zijn gewrichten veel minder belast. (Check wel of je hond kan zwemmen en of hij van zwemmen houdt!)

Geschikte voeding voor je oude hond

Bij oudere honden nemen het geur- en smaakvermogen vaak iets af. Ze verbruiken ook minder energie (10-20%), dus hun voeding zou ook iets minder energierijk moeten zijn. Anders heb je kans op overgewicht. Overweeg daarom om een wat minder vette, maar zeer smakelijke voeding aan te bieden om je hond wel voldoende te laten eten, maar niet te zwaar te laten worden.

Oudere honden hebben specifieke voedingsbehoeften:

  1. Omega 3 vetzuren ter ondersteuning van een gezonde hartfunctie
  2. Speciale voedingsstoffen om de gewrichten te ondersteunen
  3. Minder fosfor om de nieren te ontlasten

Geef je oude hond een seniorcheck

Vaak worden gezondheidsaandoeningen bij oudere honden weggeschreven onder het mom dat het dier ‘gewoon een dagje ouder wordt’. Toch kan je hond vaak nog geholpen of ondersteund worden bij zijn kwalen.

Het is daarom aan te raden om wat regelmatiger met je hond langs de dierenarts te gaan voor een algehele gezondheidscheck. Zij kan dan tijdig signaleren of je hond last heeft van een veelvoorkomende ouderdomskwaal en daar indien nodig een behandeling voor starten of een specifieke voeding aanraden.

Thuis kun je het gebit van je hond goed in de gaten houden en deze regelmatig poetsen om zo tandplak te verminderen en zijn gebit gezond te houden.

Gun je hond ook op hoge leeftijd een kwalitatief fijn leven en laat hem regelmatig nakijken door de dierenarts.


Deel dit bericht

Lees meer