Bij Royal Canin®, doen we alles voor hond & kat.

Hoe verzorg je een hond in zijn laatste levensfase?

En dan dient zich het onvermijdelijke einde aan. Afscheid nemen van een hond is een moeilijke tijd voor alle betrokkenen. Hoe maak je de laatste levensfase van je hond zo ontspannen en comfortabel mogelijk?

In de laatste periode van je honds leven is het belangrijk dat zijn welzijn en geluk voorop staat.

Welke problemen komen voor bij een oude hond?

Als je hond echt oud wordt, kunnen zijn organen minder goed gaan werken. De celvernieuwing vertraagt waardoor hij minder snel herstelt van ziekte of trauma.

Oudere honden hebben vaak minder goed zicht omdat bijna alle honden staar (troebele lens) ontwikkelen. Honden met overgewicht en diabetes hebben eerder kans op staar. Ook kan hij last krijgen van een traag werkende schildklier of pijnlijke gewrichten hebben, waardoor hij minder goed kan bewegen. Tot slot kan ook zijn geheugen hem in de steek laten en kan hij dementerend worden, waardoor zijn gedrag behoorlijk kan veranderen.

Hoe zorg ik voor mijn oude hond?

Het beste wat je kunt doen met een oudere hond is echt regelmatig naar de dierenarts gaan om zo eventuele aandoeningen tijdig te signaleren en te voorkomen dat je hond hier veel last van ondervindt.

Zelf kun je natuurlijk ook maatregelen nemen:

  1. Geef je hond een specifieke voeding passend bij zijn conditie. Overleg met je dierenarts welke dat is voor jouw hond.
  2. Houd je hond op een gezond gewicht; overgewicht brengt nare aandoeningen met zich mee.
  3. Verzorg de vacht regelmatig; zo ontdek je ook sneller oneffenheden, wondjes of bultjes.
  4. Houd je hond parasiet-vrij door hem tijdig te behandelen.
  5. Blijf regelmatig bewegen, al worden de wandelingen misschien wat korter.

Wat als mijn oude hond lijdt?

Er zijn aandoeningen of ziektes waar je hond flink onder kan lijden en waar hij veel pijn van kan hebben. In deze gevallen zal je dierenarts adviseren hoe je deze pijn het best kunt verminderen en of je hond nog een goede kwaliteit van leven heeft. Je dierenarts zal verschillende factoren laten meewegen: hygiëne, eetlust, geluk, mobiliteit en of je hond meer goede dan slechte dagen heeft.

De kwaliteit van leven van je hond moet prioriteit krijgen boven je eigen gevoel. En soms betekent dat dat je afscheid moet nemen van je maatje. Je dierenarts kan je helpen met het nemen van dit besluit en hoe en wanneer je de hond uiteindelijk het best kunt laten gaan. 


Deel dit bericht

Lees meer