Bij Royal Canin®, doen we alles voor hond & kat.

Wat voor spijsverteringsproblemen hebben honden?

Honden kunnen op veel verschillende manieren last hebben van hun spijsverteringsstelsel. Er zijn echter een aantal aandoeningen die vaker voor komen. Hoe kun je die herkennen, wat zijn de symptomen, oorzaken en behandelingen voor deze gezondheidsproblemen?

Ondanks dat honden over het algemeen best een heel sterk spijsverteringsstelsel hebben, kunnen ze soms toch moeilijkheden hebben met het juist verteren van hun voeding. Ziekteverwekkers, voeding, levensstijl en andere factoren kunnen daar van invloed op zijn. Als je vermoed dat je hond last heeft van zijn maag/darmstelsel is het altijd aan te raden even bij je dierenarts langs te gaan.

Symptomen en oorzaken van diarree bij je hond

Als je hond diarree heeft, moet je hond vaker zijn ontlasting kwijt en is de substantie slapper dan gebruikelijk. Je dierenarts maakt eerst het onderscheid of de diarree veroorzaakt wordt door de dikke of de dunne darm. Is de dikke darm de boosdoener, dan is de ontlasting vaak wat slijmerig, in kleine hoeveelheden en moet je hond vaak.

Diarree kan veroorzaakt worden door iets wat je hond gegeten heeft en waar zijn lichaam tegen protesteert. Een virusinfectie kan de oorzaak zijn, maar ook wormen of andere parasieten. Het kan ook een symptoom zijn van een dieperliggend probleem. Met name bij pups kan diarree gevaarlijk zijn, omdat zij nog een erg gevoelig spijsverteringsstelsel hebben en hun immuunsysteem nog niet optimaal functioneert.

 Als je hond overgevoelig is of een allergie heeft tegen een bepaalde voedingsstof, kan dit zich ook uiten in diarree.

Wat kun je doen als je hond diarree heeft?

Het hangt er helemaal van af wat de diarree veroorzaakt. Daarom is het belangrijk je dierenarts te raadplegen. Zo kan ze ervoor kiezen je hond te ontwormen, een kuur voor te schrijven tegen een infectie en/of een voedingsdieet te adviseren. Daarmee kun je het spijsverteringsstelsel van je hond ondersteunen zonder dat hij een tekort aan voedingsstoffen krijgt.

Symptomen en oorzaken van obstipatie bij honden

Als je ziet dat je hond probeert te poepen, maar er komt niets, kan het zijn dat hij last heeft van obstipatie, verstopping. Dit merk je als baasje aan het feit dat zijn stoelgang niet regelmatig is, zijn ontlasting vaak hard en droog is. Maar soms kan het juist ook waterige ontlasting zijn, dat lijkt op diarree.

Obstipatie kan veroorzaakt worden door een verstopping in het spijsverteringstelsel. Deze verstopping kan komen door ingeslikt haar of een vreemd object dat je hond heeft opgegeten. Ook gebrek aan beweging, voeding, trauma, verandering van omgeving of een dieperliggend gezondheidsprobleem kunnen de oorzaak zijn.

Wat kun je doen als je hond last heeft van verstopping?

Je dierenarts kan een laxeermiddel voorschrijven dat je hond onmiddellijk verlichting zou moeten bieden. In het ergste geval moet je hond geopereerd worden om het probleem dat de verstopping veroorzaakt op te lossen. Een aangepaste voeding kan de kans op verstopping in de toekomst verkleinen. Deze voeding is vaak rijk aan vezels die de de doorgang van de darmen bevorderen en vocht aantrekken, wat de ontlasting zachter kan maken.

Symptomen en oorzaken van darmproblemen bij de hond

Net als mensen kunnen honden chronisch last hebben van hun darmen, oftewel lijden aan IBD, inflammatory bowel disease. Dit uit zich vaak in chronische diarree, overgeven en gewichtsverlies in toenemende mate.Helaas is het vaak lastig te achterhalen wat die chronische darmontsteking nu precies veroorzaakt. Vaak is het een samenkomst van meerdere kleine problemen. Het is daarom belangrijk dat je naar je dierenarts gaat, zodat zij eerst alle andere mogelijke oorzaken kan uitsluiten. Het blijkt regelmatig voor te komen dat honden een intolerantie ontwikkelen tegen een bepaalde voedingsstof of bacterie in hun darmen. Een aangepaste voeding kan in dit geval vaak verlichting bieden.

Wat kun je doen als je hond last heeft van zijn darmen?

Een aangepaste voeding biedt bij veel honden uitkomst. In deze voeding zitten minder vetten en juist wel hoogwaardige makkelijk verteerbare eiwitten, zodat ze wel voldoende energie uit hun voeding kunnen halen. Merk je dat je hond last heeft van zijn buik of een onregelmatige stoelgang (qua frequentie en/of substantie), ga dan even naar je dierenarts om te kijken of je de oorzaak kunt achterhalen. Alleen dan kun je je hond optimaal ondersteunen.


Deel dit bericht

Lees meer