Bij Royal Canin®, doen we alles voor hond & kat.

Wat zijn giftige stoffen voor je hond?

Van avocado tot macadamianoten; hier is een lijstje van 10 producten die je je hond nooit mag voeren.

Voor veel hondeneigenaren is het inmiddels wel bekend dat chocolade giftig is voor honden. Maar er zijn meer producten die je dagelijks gebruikt en toch een gevaar kunnen vormen voor je hond. Raadpleeg bij een vermoeden dat je hond een van onderstaande producten heeft binnengekregen altijd de dierenarts! Het kan serieus ernstige gevolgen hebben voor je hond.

  1. Zoetstoffen - Xylitol zit niet alleen in kauwgum, maar bijvoorbeeld ook in ontbijtkoek waar minder suiker in zit. Xylitol is heel gevaarlijk voor honden; ze worden er heel ziek van.
  2. Alcohol - De nieren van een hond zijn niet in staat alcohol af te breken. Heeft je hond toch alcohol binnengekregen, zorg dan dat hij een flinke bak vers water opdrinkt.
  3. Avocado - Het is niet zozeer het vruchtvlees van een avocado dat schadelijk is voor honden. Het zijn meer de schil, pit en bladeren die gevaarlijk zijn. Hierin zit de stof persin, welke braken en diarree veroorzaakt.
  4. Cafeïne - Cafeïne is niet direct giftig, maar het heeft wel hetzelfde effect op honden als op mensen. Aangezien honden veel gevoeliger zijn voor oppeppende middelen, kan hen dit een heel onbehagelijk en gejaagd gevoel geven. Als je hond ook maar een beetje cafeïne binnenkrijgt, kan hij al hyperactief worden en stuiptrekkingen krijgen.
  5. Chocolade - Het is inmiddels redelijk bekend dat honden beter geen chocolade kunnen eten. Het is de stimulerende stof theobromine, die het metabolisme van honden van slag kan brengen. Pure chocolade heeft meer theobromine en is dus gevaarlijker dan melkchocolade. Afhankelijk van de hoeveelheid die de hond heeft binnengekregen, kan het buikpijn veroorzaken, maar ook hartproblemen, interne bloedingen of zelfs de dood tot gevolg hebben.
  6. Druiven en rozijnen - Gezond voor ons, maar giftig voor de hond. Ze kunnen leiden tot acuut nierfalen.
  7. Gefrituurd en vet voedsel - Dat is niet alleen slecht voor ons, ook voor honden. De hond kan er buikpijn van krijgen en een veelvoud van dit soort tussendoortjes heeft overgewicht tot gevolg. En overgewicht kan tot veel gezondheidsproblemen leiden.
  8. Knoflook en uien - Veel mensen koken graag met knoflook en uien; voor honden zijn deze twee ingrediënten echter giftig. Of ze nu rauw zijn of gekookt, uien en knoflook kunnen de rode bloedcellen beschadigen en uiteindelijk tot bloedarmoede leiden.            
  9. Noten- Ook deze zijn (ongezouten) gezond voor ons, maar zeer ongezond voor de hond. Niet alleen kan je hond erin stikken, het hoge vetgehalte in noten kan hun maag behoorlijk van slag brengen. Met name macadamianoten blijken gevaarlijk te zijn voor honden. Ze veroorzaken koorts, overgeven, sloomheid en stuiptrekkingen.
  10. Melkproducten - Pups hebben nog een mogelijkheid lactose af te breken, maar naar mate je hond ouder wordt verdwijnen die enzymen. Je hond kan dus wel degelijk een melkintolerantie hebben en ervan gaan overgeven, aan de diarree gaan of buikpijn krijgen.

Gifige-stoffen-hond

 

Kijk voor een complete lijst van giftige stoffen én planten op licg.nl  Vermoed je dat je hond iets van deze stoffen heeft binnengekregen, raadpleeg altijd je dierenarts! 


Deel dit bericht

Lees meer