Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

De ontwikkeling van je kitten

Pas over een aantal weken ga je je kitten ophalen. Nu verblijft hij nog warm in het nest zijn moeder en nestgenootjes. Weet je dat je kitten zich nu al razendsnel ontwikkelt?

Net geboren

Als je kitten net geboren is, is hij blind en doof. Alleen via reuk en tast kan hij zijn weg naar de tepels van de moeder vinden. De eerste melk (colostrum/biest) van de moederpoes is heel belangrijk! Hierin zitten belangrijke antilichamen die het afweersysteem van je kitten versterken en ondersteunen. Ook zit het vol met voedingsstoffen voor een goede start van zijn ontwikkeling en groei. De eerste drie weken komt je kitten elke dag ongeveer 100 gram aan, dus dat gaat best hard!

De eerste drie weken

Het enige dat je kitten de eerste dagen doet is eten en slapen. Pas na 10-14 dagen gaan voorzichtig de oogjes open en beginnen zijn oren te werken. Tot die tijd is je kitten blind en doof. Ondanks dat de kittens veel rust nodig hebben, is het wel goed als de fokker de kittens af en toe even zachtjes beetpakt. Dit helpt hen vast te wennen aan menselijk contact en maakt dat ze minder stress zullen ervaren als er straks mensen naar het nestje komen kijken.

Van 4 tot 8 weken

Als ze 4 weken oud zijn, en hun zintuigen beter beginnen te werken, worden ze wat actiever. Kittens spinnen al vanaf de geboorte, maar nu gaan ze ook spelen. Ook krijgen ze interesse in vaste voeding. Moedermelk blijft nog belangrijk, maar ze mogen nu kennismaken met vaste voeding. Dit heet de speenperiode. ROYAL CANIN® Mother & Babycat helpt hen de overstap wat makkelijker te maken. Deze voeding eten ze tot ze 4 maanden oud zijn. In deze fase leren ze ook zelf poepen en plassen.

Socialiseren en ontdekken

Kittens mogen vanaf 8 weken het nest verlaten, maar soms blijven ze langer bij de moederpoes. Afhankelijk van wanneer jij jouw kitten precies ophaalt, is je kitten deels al gesocialiseerd. Ook kittens moeten kennis maken met andere dieren, kinderen en geluiden in en om huis om daar later niet van te schrikken. Door hen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met dagelijkse zaken, zullen zij die later normaal en niet eng vinden.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…