Veilige speeltjes voor je kitten

Niet alle speeltjes zijn geschikt of veilig voor je kitten.

Let op de volgende zaken

  • Is het speeltje van duurzaam materiaal? Je kitten mag het niet gemakkelijk kapot kunnen bijten en stukken opeten. 
  • Heeft het speeltje geen kleine onderdelen die los kunnen raken? Pas op voor verstikkingsgevaar.
  • Is het speeltje niet te groot en niet te klein? Te grote speeltjes trekt je kitten niet aan als ‘prooi’.
  • Bevat het speeltje geen scherpe punten, randen of onderdelen? Zorg dat je kitten zich niet bezeert. 
  • Komen er schadelijke stoffen vrij als een speeltje stuk gaat? Bij kattenspeeltjes uit de dierenspeciaalzaak zal dit niet het geval zijn, maar let op bij zelf gefabriceerde speeltjes. 
  • Zijn klim- en krabpalen stevig genoeg? Je kitten houdt van niveauverschillen en klimmen. Zorg dat een klimpaal of andere (speel)materiaal genoeg verzwaard is, zodat het niet omvalt als je kitten of   volwassen kat er met een vaartje in- of opspringt. 
  • Zitten er geen losse touwtjes aan het speeltje? Een bewegend touwtje over de grond vindt je kitten al leuk om achterna te rennen. Ze mag het echter niet opeten, want van draad en touw kan ze darmklachten krijgen. Zorg ook dat ze haar kopje niet per ongeluk door een lus kan steken en stikken. 

Stuk = weggooien

In het verlengde van bovenstaande geldt voor alle speeltjes de regel: valt een speeltje (een beetje) uit elkaar, dan gooi je het weg. Je wilt tenslotte dat je kitten veilig speelt.

Zelfgemaakt speelgoed

Je kitten is, naast met gekocht kattenspeelgoed, ook blij met een lege wc-rol, een kartonnen doos, propje aluminiumfolie of een kluwen wol. Dit speelgoed is echter niet kittenproof. Je kitten kan erop kauwen, sabbelen of het doorslikken. Dat is niet de bedoeling. Berg het zelfgemaakte speelgoed daarom na gebruik op.

Eten als speelgoed

De maaltijdbrokken van je kitten kun je inzetten als verantwoord ‘speelgoed’. Het jachtinstinct van je kitten wordt gestimuleerd als je haar brokjes niet simpelweg serveert in haar bakje, maar verstopt achter de kast, de bank of het gordijn in huis.

Onder toezicht spelen

Voor alle speeltjes geldt: laat je kitten er niet alleen mee spelen. Houd altijd toezicht. Zorg dat tijdens het spelen ramen waar ze uit kan vallen of deuren waardoor ze kan ontsnappen dicht zijn.

  Inschrijven nieuwsbrief   Gratis pup- of kittenpakket

Lees meer