Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

De hond, je beste en trouwste vriend

Waarschijnlijk zo'n 17.000 jaar geleden begon de gedeelde geschiedenis van de mens en de hond. De hond bleek door al die eeuwen heen een zeer trouw maatje, gezinslid of collega.

Het begon met de wolf

De voorvader van de hond was de gedomesticeerde wolf. Over hoe er wolven bij mensen terechtkwamen bestaan verschillende theorieën. Zo zouden wolven vertrouwder zijn geraakt met mensen, doordat ze de nederzettingen steeds dichter naderden op zoek naar etensresten. Ook kan het zijn dat mensen zich ontfermden over het wolvennest van een tijdens de jacht gedode wolvin. De kleine wolfjes beschouwden de mensen tussen wie ze opgroeiden zo waarschijnlijk al snel als 'hun roedel'.

Van wolf naar hond

Eenmaal gedomesticeerd werd de wolf ingezet bij de jacht en bij het hoeden en bewaken van de kudde. In ruil daarvoor zorgde de mens dat de wolf altijd iets te eten had.
Door steeds vaker alleen te fokken met wolven met het meest milde karakter, evolueerde de wolf uiteindelijk in een tamme en gehoorzame hond. Uit deze tamme hond zijn na verloop van tijd, voornamelijk door inmenging van de mens, weer verschillende rassen ontstaan met zeer specifieke kenmerken in uiterlijk en karakter.

Een lange geschiedenis

Een van de honden die erg afwijken van hun voorvader de wolf is de Chihuahua. Hoe deze viervoeter zich precies ontwikkelde is onduidelijk. Zo zouden de kleine Chihuahua’s ooit in het wild hebben geleefd in wat nu Mexico is, voordat de inheemse Tolteken (7e - 12e eeuw) de hondjes uiteindelijk domesticeerden.
Sinds kort weten we ook dat dit pre-Columbiaanse hondje van de Europese wolf afstamt en niet van bijvoorbeeld de Amerikaanse wolf. Dit maakt zijn vroegste geschiedenis nog fascinerender!

Ruim 1,5 miljoen honden

In Nederland leven in totaal meer dan 1,5 miljoen honden. Al die honden behoren tot een of meerdere rassen van de ruim 340 erkende hondenrassen. Deze honden zijn niet alleen gezelschapsdieren, maar hebben soms ook een rol als bijvoorbeeld blindengeleidehond, politiehond of reddingshond.

Trouwens niet alleen de Tolteken beeldden hun trouwe viervoeters graag af. Ook wij geven onze honden een belangrijke rol in onze cultuur. Ga maar eens na in hoeveel (teken)films de hond een hoofdrol speelt!


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…