Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

De ontwikkeling van je puppy

Als je je puppy op gaat halen, is hij ongeveer 8 weken oud. Nu verblijft hij nog warm in het nest zijn moeder en nestgenootjes. Weet je dat je puppy zich nu al razendsnel ontwikkelt?

Net geboren

Als je puppy net geboren is, is hij blind en doof. Alleen via reuk en tast kan hij zijn weg naar de tepels van de moeder vinden. De eerste melk (colostrum/biest) van de moederhond is heel belangrijk! Hierin zitten belangrijke antilichamen die het afweersysteem van je puppy versterken en ondersteunen. Ook zit het vol met voedingsstoffen voor een goede start van zijn ontwikkeling en groei. De eerste drie weken moet je puppy zijn geboortegewicht ongeveer verdrievoudigen, dus dat gaat best hard!

De eerste drie weken

Het enige dat je puppy de eerste dagen doet is eten en slapen. Pas na 10-14 dagen gaan voorzichtig de oogjes open en beginnen zijn oren te werken. Tot die tijd is je puppy blind en doof. Ondanks dat de pups veel rust nodig hebben, is het wel goed als de fokker of eigenaar de puppy's af en toe even zachtjes beetpakt. Dit helpt hen vast te wennen aan menselijk contact en maakt dat ze minder stress zullen ervaren als er straks mensen naar het nestje komen kijken.

Van 4 tot 8 weken

Als ze 4 weken oud zijn, en hun zintuigen beter beginnen te werken, worden ze wat actiever in het nest. Ze leren blaffen, grommen en zachtjes met elkaar te spelen. Ook krijgen ze interesse in vaste voeding. Moedermelk blijft nog belangrijk, maar ze mogen nu kennismaken met vaste voeding. Dit heet de speenperiode. ROYAL CANIN® Starter Mother & Babydog helpt hen de overstap wat makkelijker te maken. Daarna krijgen ze speciale puppyvoeding. In deze fase leren ze ook zelf poepen en plassen.

Groeien en volwassen worden

Vanaf 8 weken verlaten de meeste puppy's het nest. Ze zitten dan midden in hun socialisatieperiode en kunnen dan goed alle positieve nieuwe impulsen verwerken en onthouden. Voor jou als nieuwe eigenaar breekt er een spannende periode aan; het is jouw verantwoordelijkheid dat je puppy uitgroeit tot een blije en gezonde volwassen hond. Royal Canin blijft je nuttige tips geven, die passen bij de fase waarin jouw puppy zich op dat moment bevindt


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…