Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Chippen en registratie maken je pup vindbaar

Chippen en registreren van een pup

Pup chippen en registreren

Het verplicht chippen en registeren van puppy’s is ingesteld om malafide en illegale hondenhandel aan te pakken. Alle pups moeten binnen zeven weken na de geboorte voorzien zjin van een chip. De koppeling van een chipnummer aan een puppy moet binnen 8 weken geregistreerd worden. Deze registratie gebeurt bij één van de door het Ministerie van Economische Zaken aangewezen databanken. De fokker is hiervoor verantwoordelijk.

Waar zit de chip van een pup?

De chip wordt met behulp van een injectienaald tussen de schouderbladen of links van de hals van een pup ingebracht. Een chip kan zich soms onderhuids verplaatsen. Dit is meestal niet verder dan twee centimeter van de oorspronkelijke inbrengplaats. Chiplezers zijn zo ingesteld dat ze dan de chip nog steeds kunnen uitlezen.

Wanneer moet je je pup registreren?

Het nieuwe adres van je pup moet je binnen twee weken na thuiskomst laten registreren bij een databank. De fokker of verkoper meldt op zijn beurt de pup binnen twee weken af. Iedere wijziging van eigenaar of adres, of het overlijden van de hond, moet binnen 14 dagen worden doorgegeven aan de databank. Overigens kun je indien gewenst van databank veranderen. Je keuze kun je baseren op onder andere prijs, service en bereikbaarheid.

Het registratiebewijs van je pup is geen eigendomsbewijs

Het registratiebewijs van je pup is geen juridisch eigendomsbewijs. De registratie houdt alleen in dat je de houder van de pup bent. De houder is degene die verantwoordelijk is voor de pup en waar de pup langdurig verblijft.

 

TIPS

Bewaar je registratiebewijs goed

De databank waar je je pup hebt geregistreerd, is verplicht je een digitaal of schriftelijk registratiebewijs te sturen. Hierop staan de registratiegegevens vermeld. Bewaar deze registratie goed.

Hoe controleer je de chip?

Een dierenarts, of eventueel een asiel of dierenambulance, kan de chip in je puppy scannen. Op chipnummer.nl kun je nakijken welke gegevens aan het chipnummer gekoppeld zijn. Vraag bij het kopen van een puppy of hond altijd naar het registratiebewijs.

Toestaan gebruik registratie voor opsporing

Je moet expliciet toestaan dat de databank je gegevens mag gebruiken om je op te sporen. Dit is niet automatisch geregeld. Geef dus je akkoord, zodat je gevonden pup weer bij je teruggebracht kan worden.

Chip verwijderen bij medische noodzaak

Een chip mag bij medische noodzaak verwijderd worden. Daarna moet wel een nieuwe chip worden teruggezet. Binnen twee weken moet het nieuwe chipnummer weer geregistreerd staan bij de databank.

Verblijfadres wijzigen

Als je hond langer dan 3 maanden op een ander adres verblijft, wijzigen dan je de registratie. Ga je korter weg, of ben je moeilijk bereikbaar, registreer dan het telefoonnummer van de oppas als extra nummer bij de databank. Dat maakt het makkelijker een weggelopen hond terug te bezorgen op zijn logeeradres.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…