Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Vachtverzorging van je pup

Wennen aan vachtverzorging

Begin met de vachtverzorging van je pup door hem te laten wennen aan kammen en borstels. Doe korte borstelsessies waarbij je hem met zijn eigen hondenborstel net even overal aanraakt. Zorg ervoor dat je hem geen pijn doet en ontrafel eventuele klitten heel voorzichtig. Borstel of kam altijd voorzichtig met de haargroei mee. Wees extra voorzichtig rond de kop van je pup. Deze is erg gevoelig.

Wennen aan aanraken

Als je zijn vacht borstelt, kun je hem meteen laten wennen aan aanrakingen over zijn lichaam. Dan is het niet meer zo eng als een dierenarts of trimmer hem ooit onderzoekt. Bekijk voorzichtig zijn ogen, oren, mond, nagels en huid. Als je pup last heeft van huidschilfers of stinkende oren vraag dan de dierenarts om advies.

Vacht wissel

Je pup wisselt zijn puppyvacht als hij 4 maanden oud is. De frequentie van verharen hangt af van het ras. Gemiddeld is dit 2 keer per jaar, in het voor- en najaar. Sommige rassen verharen echter continue. Borstel je pup tijdens de rui iedere dag om irritatie door loszittende haren te voorkomen.

Hoe vaak borstelen

De vachtverzorging van je pup is afhankelijk van zijn haarlengte. Een korte, gladde vacht, zoals van een boxer, kun je ook afnemen met een natte zeem. Borstelen van een korte vacht doe je maar ongeveer één keer per week. Pups met middellang haar borstel je om de dag. Heeft je pup lang haar, zoals een Golden Retriever, dan raden we je aan om iedere dag te borstelen.

 

TIPS

Gebruik het juiste materiaal

Er zijn hondenkammen, harken, poetsborstels, rubberen borstels en ‘slickers’ (borstels met heel veel gebogen haakjes). De vacht van je pup bepaalt welk materiaal de beste verzorging biedt. Vraag professioneel advies bij een trimsalon of dierenspeciaalzaak.

In bad?

Je pup hoeft echt niet iedere week in bad. Als hij in de modder heeft gespeeld, is afspoelen met water is vaak voldoende. Is je pup écht vies, gebruik dan hondenshampoo. Gewone shampoo tast namelijk het talglaagje van zijn huid aan. Dit talglaagje is belangrijk voor het soepel houden van de huid en beschermt tegen uitdroging en infecties.

Antislipmatje

Zorg ervoor dat je pup niet uitglijdt als je hem wast in bad of douchecabine. Met een rubberen antislipmat staat hij zekerder op zijn poten.

Gezond eten voor een gezonde vacht

Goede voeding is belangrijk voor een goede conditie van de huid en een glanzende vacht. Voeding met speciale ingrediënten, zoals Omega-3 vetzuren, Omega-6 vetzuren en vitamine B, hebben een positieve invloed op de gezondheid van de huid en de vacht.

Heeft jouw pup een ruwharige vacht?

Een ruwharige vacht heeft intensievere verzorging nodig. De ruwe dekharen vallen namelijk niet uit waardoor de haren van de ondervacht niet weg kunnen. Hierdoor ontstaat kriebel: de pup gaat zich krabben, bijten en beschadigen. Vanaf ongeveer drie maanden is de vacht van je pup ‘plukrijp’ en doet plukken geen pijn. 

Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…