Heeft voeding invloed op de spijsvertering van mijn hond?
Elke voedingsstof in het eten van je hond speelt een rol bij zijn spijsvertering. Hoe kan voeding van invloed zijn op de spijsvertering van je hond?
Net als mensen kunnen honden een gevoelig spijsverteringsysteem hebben en gevoelig zijn voor bepaalde stoffen. Hier kunnen ze een oncomfortabel gevoel van krijgen en in enkele gevallen er zelfs ziek van worden. De keuze voor een bepaalde voeding speelt een cruciale rol bij het gezond houden van het spijsverteringssysteem van jouw hond.
Hoe werkt het spijsverteringsysteem van mijn hond?
In het gehele spijsverteringsysteem van je hond wordt voedsel verteerd en worden er belangrijke voedingsstoffen uit de voeding geabsorbeerd. Eén van de belangrijkste organen in dit proces is de dunne darm. Vanwege de geplooide wand ontstaat er een groot oppervlak waar de voedingsstoffen met behulp van spijsverteringsappen en enzymen verteerd en opgenomen worden. Vetten, vitamines, koolhydraten en mineralen worden hier uit de voeding gehaald. De vertering van eiwitten eindigt in de dunne darm; deze is al in de maag gestart.
Dan heb je nog de microflora, oftewel de ‘goede’ bacteriën die bijdragen aan een gezond en goedwerkend spijsverteringsysteem. De microflora wordt onder andere gereguleerd door een aantal lichaamssappen en door de voeding van je hond. In de dunne darm wordt deze flora ondersteund door cellen van het immuunsysteem die reageren op lichaamsvreemde stoffen of ‘foute’ bacteriën.
Je hond verdraagt uiteraard zijn eigen microflora, maar als hij een intolerantie ontwikkelt tegen een bepaalde voedingsstof, kan dit tot een chronische ontsteking van het maagdarmstelsel leiden. Ook de cellen van het immuunsysteem kunnen falen, waardoor je hond een intolerantie kan gaan ontwikkelen tegen onschuldige elementen zoals bepaalde bestanddelen uit zijn voeding.
Heeft de voeding van mijn hond invloed op zijn spijsvertering?
Jazeker. De voeding die je je hond geeft, heeft alle invloed op zijn spijsvertering en de microflora in zijn darmen. Over het algemeen is het spijsverteringsstelsel van je hond gevoeliger dan dat van een mens; een gevarieerd dieet kan daarom bij honden juist tot problemen in het verteringsstelsel leiden. De voeding van je hond moet makkelijk verteerbaar zijn om zijn spijsverteringsstelsel zo min mogelijk te belasten. Op die manier kan hij de meeste voedingsstoffen uit zijn voeding opnemen.
- Eiwitten - Het hoofdbestandsdeel in de voeding zijn de eiwitten. Meestal van rund, kip of lam. Kwalitatief goede voeding heeft eiwitten die licht verteerbaar zijn waardoor de kans op spijsverteringsproblemen wordt verkleind. Bijvoorbeeld: gluten van tarwe zijn licht verteerbaar, bevatten glutamine (stimuleert een goede spijsvertering) en zijn een bron van hoogwaardige eiwitten.
- Vezels - Ook vezels zijn een belangrijke voedingsstof voor je hond, maar deze voedingsstof vergt een uitgebalanceerde hoeveelheid. Een teveel aan vezels kan het systeem namelijk overbelasten en een tekort kan tot diarree of obstipatie leiden. Vezels helpen de darmen actief te houden en zo een gezonde stoelgang te ondersteunen.
- Koolhydraten - Koolhydraten zijn een belangrijk onderdeel van de voeding van je hond, aangezien zij de hofleverancier zijn van energie en zo helpen de lichaamsfuncties te ondersteunen.
- Prebiotica - Maar ook prebiotica zijn koolhydraten. Prebiotica zijn goed voor het algehele spijsverteringsstelsel van je hond.
- Vetten - Een voeding met een relatief hoog vetgehalte kan effectief zijn in het voldoende leveren van energie, zonder dat de hond grote porties hoeft te eten. Voedingen met een lager vetgehalte kunnen juist weer ondersteuning bieden aan honden met bijvoorbeeld een alvleesklierprobleem.
Als je denkt dat je hond last heeft van zijn spijsvertering, ga dan altijd naar je dierenarts. Zij kan je advies geven over welke voeding het meest geschikt is voor het gevoelige stelsel van jouw hond.