Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe komt het dat mijn hond meer haar verliest?

Er zijn verschillende oorzaken aan te duiden waarom je hond meer haar verliest – plukken haar of overmatig over het gehele lijf, dan normaal.

Een glanzende dikke vacht is een goede indicator of je hond goed in zijn vel zit. Als je hond overmatig haar verliest, kan dat een teken zijn dat het ergens niet helemaal in orde is en het kan lastig zijn te achterhalen wat de oorzaak precies is.

Symptomen van haarverlies

De vacht van je hond kan broos en droog aanvoelen, er vallen meer haren uit dan normaal en er kunnen kale plekken ontstaan. Soms is het haarverlies specifiek op één plaats, soms verdeeld over het gehele lichaam.

Veel voorkomende oorzaken van haarverlies

Eén van de meest voorkomende oorzaken van overmatig haarverlies bij honden is een parasietenplaag, zoals mijt, luizen of vlooien. Krijgt je hond met name bij de staartaanzet en de nek kale plekken, dan zijn vlooien vaak de boosdoeners. Deze kleine parasieten kunnen de huid van je hond snel en flink irriteren; hun aanwezigheid leidt tot intense jeuk, overmatig krabben en bijten wat haaruitval tot gevolg heeft.

Elke huidaandoening, inclusief eczeem of losse huidschilfers (roos), kan uiteindelijk leiden tot haar uitval. Als je hond zich niet comfortabel voelt of zijn huid is niet in orde, zal hij verlichting zoeken door te gaan krabben, overmatig likken of bijten. Als hij dit maar vaak genoeg op eenzelfde plek doet, zal dit uiteindelijk leiden tot een kale en geïrriteerde plek op de huid.

Haaruitval kan ook veroorzaakt worden door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, die nodig zijn om de huid en vacht in goede conditie te houden. Keratine bijvoorbeeld is het hoofdbestanddeel van een haar en heeft zwavelaminozuren nodig om uit te worden opgebouwd. Zonder dit belangrijke bestanddeel zal het haar van je hond veel langzamer groeien, wordt het haar broos en kan zelfs gaan uitvallen. Zo heeft je hond ook biotine nodig, een belangrijke voedingsstof voor een gezonde huid en haar, welke je hond beschermt tegen haaruitval.

Haaruitval kan ook een gevolg zijn van complexere problemen. Tumoren in de eierstokken (teefjes) of in de testikels (reutje) kunnen, met name bij wat oudere honden, tot lokaal haarverlies leiden. De tumoren scheiden bepaalde hormonen uit die de voortplantingscyclus en de groei van gezond haar verstoren. De ziekte van Cushing, een veelvoorkomende ziekte bij honden, kan ook haaruitval veroorzaken. Hierbij ontwikkelt zich een tumor die ertoe leidt dat de bijnier van de hond een teveel aan cortisol produceert. Dit kan weer leiden tot  obesitas, haaruitval, donkere plekken en een verandering in het gedrag.

Tot slot kunnen problemen met de schildklier (hypothyreoïdie), waarbij de hormoonproductie verlaagd is, ook nog leiden tot haarverlies. 

Haaruitval bij je hond voorkomen

Complexe oorzaken van haaruitval, zoals de ziekte van Cushing, moeten behandeld worden door een dierenarts en nauwlettend in de gaten gehouden worden. Maar er zijn  maatregelen die je zelf kunt nemen zoals: 

  • Zorg dat je je hond op tijd behandelt tegen parasieten als vlooien en teken.
  • Gebruik speciale dermatologisch geteste hondenshampoo om de jeuk te verlichten en daarmee dus het krabben te verminderen.
  • Geef je hond een voeding die verrijkt is met voedingsstoffen die de huid en vacht extra ondersteunen, zoals biotine en hoogwaardige en makkelijk verteerbare eiwitten.
 

Als je hond ineens veel haar verliest is het verstandig sowieso even langs je dierenarts te gaan, zodat zij de hond goed na kan kijken en eventueel de juiste behandeling kan voorschrijven. Vraag je dierenarts dan direct wat jij thuis kunt doen om je hond zoveel mogelijk te ondersteunen. 


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…