Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe voorkom ik maagproblemen bij mijn hond?

Elke hond heeft wel eens last van zijn maag en dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Wel wordt het vervelend als hij constant last heeft. Wij geven je wat tips waarmee je de kans op maagklachten bij je hond kunt verkleinen.

Elke hond heeft wel eens last van zijn maag. Afhankelijk van zijn leeftijd, ras en grootte kan hij vaker of minder vaak last hebben. Gelukkig zijn er tal van tips waarmee je de kans op maagklachten aanzienlijk kunt verkleinen.

De spijsvertering van je hond

Een gezond en goed werkend spijsverteringssysteem is essentieel voor het opnemen van broodnodige voedingsstoffen uit zijn voeding. Hierin speelt vooral de dunne darm een grote rol, waar vitamines, mineralen en andere voedingstoffen uit de voeding worden geabsorbeerd. Hier bevindt zich ook de microflora, de ‘goede’ bacteriën die het spijsverteringssysteem gezond houden. De voeding van je hond bepaalt onder andere of de flora in balans is.

Symptomen van maagklachten bij je hond

Als je hond last heeft van zijn maag, kan hij diarree hebben en/of overgeven. Zijn buik kan rommelen of opgeblazen zijn. Heeft je hond erg vaak last van zijn maag, dan kan hij gewicht verliezen en een doffe en breekbare vacht hebben.

Voorkom maagklachten bij pups

Pups zijn erg gevoelig voor maagproblemen en diarree. Hun spijsverteringsstelsel is nog niet helemaal volgroeid en nog erg gevoelig. Elke nieuwe voeding kan hun systeem dus van slag brengen. Daarnaast krijgen ze te maken met het zogenoemde immuniteitsgat; de afweerstoffen die ze van moeder meekregen nemen af, terwijl hun eigen afweersysteem nog niet optimaal functioneert. Je kunt de kans op klachten bij pups verkleinen door pups passende voeding te geven en zo min mogelijk te wisselen van voeding. Zorg dat hun verblijf een stabiele omgevingstemperatuur heeft. Tijdig vaccineren verkleint de kans op infectie ook aanzienlijk.

Voorkom maagklachten bij volwassen honden

Volwassen honden hebben een sterker spijsverteringsysteem maar nog steeds kunnen ze zo nu en dan last hebben van hun maag. Rassen als de Duitse Herder, Duitse Dog en Engelse Setter zijn over het algemeen iets gevoeliger voor maagproblemen. Dit komt omdat hun spijsverteringssysteem klein is in vergelijking met kleinere rassen; maar 3 % van hun totale lichaamsgewicht tegenover 7 % bij kleine honden. Hun spijsverteringsysteem moet dus veel harder werken om voedsel goed te verteren.

Je kunt de kans op maagproblemen verkleinen door een uitgebalanceerde voeding te geven die hoofdzakelijk hoge kwaliteit en licht verteerbare eiwitten bevat. Maar ook voldoende vezels om de darmen actief te houden. Menselijk eten is niet goed voor honden: ze kunnen het niet goed verteren; zeker niet als het zoet of vet is. 

Voorkom maagklachten bij oudere honden

Naar mate je hond ouder wordt, krijgt hij meer moeite om zijn voeding goed te verteren. Het kan zijn dat je hond inmiddels wat tanden of kiezen mist of gebitsproblemen heeft, waardoor hij misschien minder goed kan kauwen. Als voedsel niet goed gekauwd wordt en in een keer wordt doorgeslikt, kan je hond hiervan gaan overgeven. De voedingsbehoefte van je oude hond verandert ook en als hij misschien last heeft van een chronische aandoening is de kans groot dat deze ook van invloed is op zijn spijsverteringssysteem.

Om de kans op maagproblemen bij je oudere hond te verkleinen, kun je hem het best een voeding geven passend bij zijn ras of grootte en leeftijd. Het formaat van het brokje zal hem stimuleren te eten en te kauwen. Je kunt hem ook meerdere kleine porties per dag geven om het spijsverteringsysteem zo te ondersteunen.

Je hond een voeding geven, passend bij zijn leeftijd, ras en levensstijl, is de simpelste manier om de kans op maagproblemen te verkleinen. Merk je echter een grote verandering of onbehagen bij je hond, aarzel dan niet om hem even na te laten kijken door je dierenarts.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…