Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Waarom krabt mijn hond zo veel?

Wat kan de oorzaak zijn voor het feit dat je hond jeuk heeft en vaker krabt dan normaal?

Je hond heeft geleerd voor zichzelf te zorgen. Dit betekent ook dat het natuurlijk gedrag is dat als hij jeuk heeft of er zit een insect op hem, dat hij even krabt. Maar als je hond al een aantal dagen achtereen veelvuldig krabt en je ziet rode plekken op zijn huid, dan kan dat een indicatie zijn dat er meer aan de hand is.

Krabben door insectenbeet

Eén van de meest voorkomende oorzaken dat je hond krabt, is de beet van een parasiet die zich voedt met het bloed van je hond. Dit kunnen vlooien, luizen, teken of andere insecten zijn. Het is daarom belangrijk dat je je hond regelmatig preventief behandelt tegen vlooien. Om je hond te beschermen tegen andere parasieten, zoals huisstofmijt, is het belangrijk je huis goed schoon te houden en regelmatig te stofzuigen. Heeft je hond nog steeds last van mijten, dan kun je een hypoallergeen matras voor hem overwegen.

Er kan ook iets anders aan de hand zijn dat lastiger te verhelpen is: een allergie.

Honden en allergie

Sommige honden hebben een genetische aanleg voor huidallergieën, dit heet atopische dermatitis. In sommige gebieden van de wereld heeft de hondenpopulatie hier meer aanleg voor en sommige rassen zijn hier gevoeliger voor, zoals: de Franse Bulldog, Duitse Herder en de Labrador Retriever.

Een hond heeft last van atopische dermatitis alsomdat het immuunsysteem van de hond overmatig reageert op normale elementen stoffen uit de omgeving of in het dieetde voeding van de hond. Dit uit zich door extreme jeuk, en waardoor je hond zich heel oncomfortabel voelt. Dit kan leiden tot ernstige huidproblemen als de huid beschadigd raakt en daardoor weer bevattelijker wordt voor infectiesmet zweertjes die weer kunnen overgaan in infecties.

Waar kan een hond allergisch voor zijn?

Er zijn een aantal zaken waar honden vaker dan gemiddeld allergisch voor zijn. Dit kunnen elementen stoffen uit de omgeving zijn, zoals veren, schimmels, mijten, grassen of pollen. Maar de allergie kan ook voortkomen uitgericht zijn tegen bepaalde bestanddelen uit de voeding, zoals bijvoorbeeld melkproducten, rund, kip, ei, soja of granen. Veel allergieën ontstaan in het jonge leven van de hond. Hoe eerder je een allergie ontdekt, hoe groter de kans dat je een goede manier vindt om met deze allergie om te gaan.

Kan mijn hond getest worden op allergieën?

Het is aan te raden om naar je dierenarts te gaan als je een allergie vermoedt; je dierenarts zal je een flink aantal vragen stellen om de symptomen te ontdekken. Daarna zullen er wat tests onderzoeken volgen waarmee de allergie mogelijk kan worden vastgesteld. Deze tests kunnen een huidschraapsel of bloedtest zijn. Als je dierenarts vermoedt dat de allergie afkomstig is uit het dieet van je honder sprake is van een voedselallergie, kan zij je vragen de hond 12 gedurende 8 weken op een exclusief dieet te zetten. Door dan voorzichtig telkens één nieuwe voedselbron aan dit dieet toe te voegen, kan de dierenarts uiteindelijk specificeren welk ingrediënt de allergische reactie precies veroorzaakt.

Een goede huidverzorging

Er zijn een aantal simpele manieren om de allergische reacties van je hond te verlichten en de huid zo gezond mogelijk te houden. Door je hond met enige regelmaat te wassen met een speciale shampoo, help je je hond zijn huid schoon en zacht te houden; dit geeft je hond directe verlichting in een periode van jeuk. Uiteraard zijn er verschillende gels en crèmes op de markt die per aandoening verlichting kunnen bieden. Deze worden dan voorgeschreven door je dierenarts. Je kunt je hond ook goed ondersteunen door hem een speciale voeding te geven die zijn huid en vacht extra voedt. Deze voeding bevat onder meer omega 3 en 6 vetzuren. Deze vetzuren helpen de huid in optimale conditie te houden.

Begin altijd met een bezoek aan de dierenarts als je hond al een aantal dagen achter elkaar meer krabt dan normaal. Zij kan passend advies geven wat te doen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…