Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Welke aandoeningen komen voor bij oudere honden?

Ouderdom gaat gepaard met kwalen. Hoe herken je ouderdomskwalen bij je hond?

Als je hond ouder wordt, is de kans groot dat hij zo nu en dan iets mankeert. Gelukkig zijn er mogelijkheden om deze kwalen te verminderen, te verhelpen of te ondersteunen. Je dierenarts kan je hierbij uiteraard helpen en adviseren.

Staar en zichtverlies bij oude honden

Een kwaal die bij vrijwel alle honden voorkomt als ze ouder worden is staar. Bij staar klonteren eiwitten in de lens samen, waardoor deze troebel wordt. Het oog van de hond kan een blauwe gloed krijgen en hij kan daardoor minder goed zien.

Honden die suikerziekte hebben, hebben een grotere kans op staar. Diabetes komt weer vaker voor bij honden die overgewicht hebben. Dit is dus een goede reden om je hond goed op gewicht te houden.

Vraag je dierenarts de ogen van je oudere hond regelmatig te controleren. Als staar namelijk in een vroeg stadium erkend wordt, kan er - indien nodig- soms nog iets aangedaan worden. Maar honden kunnen vaak prima functioneren met wat minder zicht.

Schildklierproblemen bij oude honden

Een traag werkende schildklier is een regelmatig voorkomende hormoonaandoeningen bij honden. Hoewel niet helemaal vaststaat wat deze aandoening nu precies veroorzaakt, is het vermoeden dat het eigen immuunsysteem van de hond de schildklier ‘aanvalt’ en beschadigt.

Symptomen van een traag werkende schildklier kunnen zijn:

  1. Zwaarder worden
  2. Sloom en veel slapen
  3. Slechte vacht en zelfs kaalheid
  4. Olieachtige huid

Gewrichtsproblemen bij oudere honden

Veel oudere honden krijgen op een gegeven moment last van hun gewrichten. Dit komt omdat het kraakbeen tussen de gewrichten is weggesleten en dit nu pijn veroorzaakt bij het bewegen. Deze aandoening, beter bekend als artrose, is niet te genezen of te herstellen, maar een behandeling kan de pijn verlichten en het proces vertragen.

Een oudere hond beweegt iets minder soepel dan een jonge hond. Toch is het altijd aan te raden langs te gaan bij je dierenarts als je hond minder soepel loopt of niet meer de auto in wil springen. Hij kan namelijk echt pijn hebben en je dierenarts kan hem hier iets voor geven.

Overgewicht veroorzaakt meer pijn bij honden met gewrichtsproblemen, aangezien er dan nog meer druk op de gewrichten komt te staan.

Je kunt je hond ook een specifieke voeding aanbieden die voedingsstoffen bevat om zijn gewrichten extra te ondersteunen, zoals omega 3-vetzuren en glucosamine.

Dementie bij oudere honden

Het gedrag van je hond kan veranderen naarmate hij ouder wordt. Dit kan een normale gang van zaken zijn, maar het kan ook een soort dementie zijn.

De kwaliteit van de bloedvaten van je hond gaat achteruit als hij ouder wordt, waardoor hij minder bloed en zuurstof in de hersenen krijgt. Dit heeft invloed op het gedrag van je hond. Hij kan gedesoriënteerd raken, het baasje niet meer herkennen, vergeetachtig worden, onregelmatig slapen, rusteloos worden of soms zelfs vijandig gedrag laten zien.

Je hond kan veel stress ervaren van deze aandoening, maar jij kunt hem helpen. Door je hond voldoende beweging te blijven geven met korte maar regelmatige wandelingen. Tijdens deze wandelingen kun je weer kleine en korte trainingen met hem doen, net als toen hij een pup was. Geef de hond een vaste routine en overweeg hem een voeding te geven die rijk is aan antioxidanten. Deze vangen stoffen weg die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels.

Zorg dat je ouder wordende hond niet onnodig hoeft te lijden en neem hem regelmatig mee naar de dierenarts voor een algehele gezondheidscheck.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…