Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Welke gezondheidsrisico's loopt je kitten?

Je kitten en jij hebben inmiddels wel jullie draai en ritme gevonden. Tijd om het even te hebben over welke gezondheidsrisico's je kitten loopt.

Haarballen

Katten brengen ongeveer een kwart van de dag door met vachtverzorging. Ze krijgen dus veel haren binnen. Daar is op zich niets mis mee; die haren komen er met de ontlasting gewoon weer uit. Tenzij je kitten overmatig veel haar binnenkrijgt of last heeft van zijn spijsverteringsstelsel en daardoor de haren niet goed kan uitscheiden. Dan kan je kitten last krijgen van haarballen. Negen van de tien keer spuugt hij die zelf uit, slechts in enkele gevallen leidt het tot ernstigere kwalen.

Voorkomen

Je kunt de kans op haarballen verkleinen door je kitten met regelmaat even te kammen. Zeker kittens met een (half) langharige vacht kunnen hulp gebruiken bij de verzorging. Ook in de ruiperiode kun je je kitten helpen om de loszittende haren weg te nemen. Als je kitten een keertje een haarbal overgeeft, is dat niet erg. Gebeurt het meerdere keren per maand, dan raden we aan langs te gaan bij de dierenarts.

Wormen

Kittens hebben vaker en sneller last van wormen dan volwassen katten. Het wordt daarom aangeraden om je kitten tot de leeftijd van 6 maanden elke maand te ontwormen. Daarna kan het elk kwartaal, dus vier keer per jaar. Je kunt het beste je dierenarts om advies vragen welk middel het meest geschikt is voor jouw kitten en in welke frequentie. Ontwormen is maatwerk. Wormen kunnen nare ziektes veroorzaken (ook bij mensen!). Het is dus van belang dat je je kitten op tijd ontwormt.

Vlooien

Je bent blij met je kitten in huis, maar vlooien zit je niet op te wachten. Om te voorkomen dat vlooien überhaupt een kans krijgen, raden we je aan je kitten preventief te behandelen tegen vlooien. Ook als je kat niet buiten komt! Als vlooien namelijk eenmaal in huis zitten, kom je er maar lastig vanaf. Omdat je kitten nog klein is, raden we je aan je dierenarts om het juiste middel te vragen, dat veilig is voor je kitten. Zij kan je ook vertellen hoe vaak je je kat moet behandelen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor katten in deze levensfase…