Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Het socialiseren van je pup

In de leeftijd van 3 tot 12 weken vindt de belangrijkste socialisatiefase van je pup plaats. In deze periode is je pup nieuwsgierig en maakt hij probleemloos kennis met verschillende situaties, mensen, kinderen en andere dieren. Laat je pup zoveel mogelijk positieve ervaringen met de buitenwereld opdoen. Een goede socialisatie zorgt ervoor dat je pup opgroeit tot een sociale, evenwichtige hond, die niet bang is voor nieuwe situaties.

Socialiseren begint bij de fokker

In de eerste weken is het de taak van de fokker om je pup te socialiseren. Bij de fokker leert je pup de eerste beginselen van de sociale omgang met bekende en onbekende mensen. Dit is één van de redenen waarom een betrouwbare fokker belangrijk is en je altijd van te voren een kijkje moet nemen naar de leefsituatie van de moederhond en pups.

Contact met mensen

Neem je puppy mee naar familie en vrienden. Laat je pup kennismaken met kinderen en laat ze hem rustig aaien onder zijn kin. Houd je pup hierbij in je armen, op gelijke hoogte met de kinderen. Van bovenaf over zijn kop buigen en aaien kan een pup als bedreigend ervaren. Je wilt niet dat hij schrikt van een enthousiaste kinderbegroeting.

Rondje over straat

Ga met je pup de regelmatig de straat op. Bouw het langzaam op. Bezoek eerst een plek waar niet veel mensen zijn en ga dan naar steeds drukkere plekken. Als je pup niet verder wil lopen, lok hem dan met een vriendelijk woord of een beloningsbrokje. Prijs hem voor zijn moed.

Wennen

Waar je pup aan moet wennen ligt ook een beetje aan jouw eigen omgeving. Laat hem in ieder geval wennen aan:

  •   fietsers
  •   bromfietsen
  •   auto’s
  •   tram of bus
  •   schoolplein
  •   winkelcentrum
  •   weilanden met paarden, koeien of schapen
  •   dierenparkje
  •   eendjes bij de vijver

Als je pup schrikt

Als je pup schrikt, bijvoorbeeld van een langsrijdende scooter of een gillende kleuter, til hem dan niet op. Door hem te troosten bevestig je dat zijn angst terecht is. Veel beter is het om te doen alsof er niets aan de hand is of hem af te leiden met iets leuks. Bij puppy’s is het beste advies tijdens de opvoeding: ongewenst gedrag negeren en gewenst gedrag belonen.

Socialisatieproces na 12 weken

Natuurlijk houdt het socialisatieproces na 12 weken niet op. In de eerste maanden tot een jaar blijft het belangrijk dat je pup mensen ontmoet, andere dieren ziet en op een positieve manier in aanraking komt met verkeer en de rest van de buitenwereld. Als je dit niet blijft doen, dan kan je gesocialiseerde pup alsnog terugvallen naar een terughoudende, angstige hond.

 

TIPS

Alleen spelen met ingeënte pups

Laat je pup niet met oningeënte honden spelen, als hij zelf nog niet alle inentingen heeft gehad. Zonder deze inentingen is je pup namelijk erg vatbaar voor ziektes.

Bezoek zomaar de dierenarts

Breng in de socialisatiefase van je pup zonder aanleiding bezoekjes aan de dierenarts. Geef hem daar een hondensnoepje. Vraag de assistent hem te aaien. Zo leert hij dat naar de dierenarts gaan leuk is.

Plan het socialiseren van je pup

Tijd gaat snel. Zorg dat je echt ruimte in je agenda maakt voor de socialisatie van je pup. Hij moet zoveel mogelijk dingen meemaken.

Puppycursus

Ga op puppycursus met je pup. Jij doet daar kennis op over het gedrag en de opvoeding van je pup en voor je pup is het ideaal om met andere honden te socialiseren. 


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…