Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Hoe leer ik mijn puppy alleen thuis te blijven?

Honden zijn van nature roedeldieren; ze leven het liefst in een groep en zijn dus niet graag alleen. Toch zal je puppy weleens alleen thuis moeten blijven. Het is dan ook belangrijk hem hier geduldig in te trainen.

Stress

Aan bepaalde reacties merk je dat je pup moeite heeft met je afwezigheid:

• Veel blaffen/janken
• Overmatig kwijlen
• Zwaar hijgen
• Minder of niet willen eten
• Ijsberen
• Onzindelijkheid
• Dingen kapotmaken

Waarschijnlijk moet je pup nog leren om alleen te blijven. Hij is bang dat je niet terugkomt. Of er is iets of iemand anders die voor stress zorgt als je weg bent. Ook kan een pup met veel energie en te weinig afleiding gefrustreerd raken. Ga goed na welke factoren de stress veroorzaken.

Vertrouwen kun je trainen

Leren vertrouwen dat je terugkomt is het belangrijkst in de training. Dit vertrouwen bouw je op met simpele oefeningen: Je verlaat je huis een paar seconden en komt dan weer terug. Herhaal dit en blijf telkens iets langer weg. Als je pup een minuut rustig alleen kan blijven kun je wat grotere stappen nemen. Observeer je puppy goed en houd zijn tempo aan. Gebruik in de training ook korte zinnen als 'tot straks!'. Zo leert je pup deze geruststellende uitspraak te associëren met je terugkeer.

Knuffel je pup niet uitgebreid voor vertrek. Het wordt anders alleen maar moeilijker voor hem dat je weggaat.
En realiseer je ook dat je de training tegenwerkt wanneer je de rest van de tijd té hecht bent met je puppy. Kijk daarom eerlijk en kritisch naar je eigen houding en pas deze zo nodig aan.

Kom je niet verder in de training, doordat je puppy bijvoorbeeld een traumatische ervaring heeft, schakel dan een hondengedragsdeskundige in om jullie te helpen.

Niet straffen

Ontdek je bij thuiskomst dat je puppy dingen kapot heeft gemaakt of zijn behoeften in huis heeft gedaan, corrigeer hem dan niet. Zijn gedrag komt voort uit stress en corrigeren snapt hij alleen op het moment zelf, niet achteraf. Je pup kan je boosheid niet meer koppelen aan de vernielingen of onzindelijkheid, maar koppelt je negatieve reactie aan je terugkeer. Dit maakt hem nog nerveuzer.

Hoe je je puppy op een goede manier corrigeert kun je lezen in het artikel Een goede opvoeding voor je pup.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…