Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Mijn hond trekt aan de lijn?

Voor veel hondeneigenaren is het een grote ergernis: Een hond die voortdurend aan de riem trekt tijdens een wandeling die ontspannen zou moeten zijn. Maar waarom trekt je hond aan de riem en hoe kun je ervoor zorgen dat wandelen weer leuk wordt?

Trekken loont

Een hond loopt gemiddeld sneller dan een mens. Je hond kan daardoor de neiging hebben om te gaan trekken. Voor zijn gevoel bereikt hij zo sneller zijn doel: een andere hond, het speelveldje, de bron van een bepaalde geur. Dat het trekken hem pijn aan zijn lijf of nek bezorgt is voor je hond op dat moment niet zo belangrijk. De beloning aan het eind van de trektoer is hem veel meer waard.

Beloon goed gedrag

Je hond moet dus leren dat meelopen aan een slappe lijn hem zijn doel laat bereiken en trekken juist niet. Dit leer je hem door in het vervolg stil te blijven staan zodra hij trekt. Je verzet geen voet tot je hond zelf de lijn laat vieren. Stopt je hond met trekken, beloon hem dan meteen door verder te lopen en iets liefs tegen hem te zeggen. Blijf deze oefening met veel geduld consistent herhalen, totdat je hond begrijpt wat zijn rustige gedrag hem oplevert en niet meer aan de lijn trekt.

Houding en materiaal

Of je hond nu trekt of niet, een hondentuigje is prettiger voor je hond dan een halsband. Je hond heeft namelijk een gevoelige hals. Voor de training is een gewone leren of nylon hondenriem van 1,50 m. handig. Gebruik geen rollijn en absoluut nooit een slipketting!

Houd de riem op navelhoogte. Zo voorkom je dat je per ongeluk zelf gaat trekken. Houd de lijn altijd even lang. Je hond weet dan welke standaardruimte hij heeft en wordt niet steeds uitgedaagd om tot een nieuw uiterste te trekken.

Meelopen met de fiets

Wil je je hond mee laten lopen terwijl jij fietst? Vraag dan eerst bij je dierenarts na of je hond hier wel geschikt voor is. Niet iedere hond kan (langere afstanden) meerennen.
Kan hij dit wel aan, neem dan voldoende tijd en rust voor eenzelfde soort training als die zonder fiets.
Loopt je hond eenmaal met je mee, zorg er dan voor dat je nooit te hard fietst en dat je hond voldoende water krijgt en geen stress ervaart. Realiseer je goed dat je hond afhankelijk is van jou en jouw leiding.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…