Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Op reis met je hond

Je pup is onderdeel van het gezin en gaat misschien wel eens mee op reis. De ene hond zal een uitstapje heel leuk vinden, de ander vindt het misschien wat spannend. Als je je hond meeneemt zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden.

To do

Als je je hond meeneemt op reis buiten Nederland heeft hij een Europees dierenpaspoort nodig. Dit kun je krijgen bij je dierenarts.

In het paspoort staan in elk geval de verplichte vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) en het verplichte chipnummer vermeld. De vaccinatie tegen hondsdolheid moet hij tenminste 21 dagen vóór vertrek krijgen.

Overige basisvaccinaties zijn niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. De verdere eisen verschillen per land. Meer informatie vind je op licg.nl.

Spanning

Alles dat anders loopt dan het normaal dagelijks ritme, brengt een bepaalde spanning met zich mee. Per hond zal die mate van spanning verschillen. Je kunt beginnen de reis zo ontspannen mogelijk te laten verlopen door de eigen mand, voeding en speeltjes mee te nemen.

Is je hond erg gespannen, overleg dan met je dierenarts welke mogelijkheden er zijn om je hond te ondersteunen. Soms kan gedragstherapie ook uitkomst bieden. Vraag je dierenarts om advies.

Auto

Ga je op pad met de auto, zorg dan dat je hond al gewend is aan autoritjes, liefst met een leuke bestemming! Bouw dit rustig op naar steeds langere ritten. Is je dier wagenziek, dan zijn er medicijnen verkrijgbaar bij je dierenarts die misselijkheid tegen gaan.

Neem na elke twee uur even een korte pauze om je hond even uit te laten en hem wat water te laten drinken.

Laat je hond nooit alleen achter in de auto. Er is kans op oververhitting, onderkoeling of zelfs diefstal van je hond!

Vliegtuig

Als je een kleine hond hebt, mag deze meestal mee in de passagiersruimte. Grotere honden vliegen mee in het ruim in een speciale bench. Laat je hond een aantal dagen van te voren wennen aan zijn reisbench. Dit helpt de stress verminderen.

Informeer goed van te voren bij de vliegmaatschappij óf je hond mee mag en zo ja aan welke eisen je moet voldoen. Maatschappijen stellen eisen aan gezondheid, manier van reizen (grote van bench) en hebben uiteenlopende aanlevertijden.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…