Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Spelen met je pup

Je pup is nog klein en dus is hij dol op spelen! En gelukkig maar, want spelen met je pup is niet alleen leuk, het heeft nog veel meer voordelen. Het versterkt de band tussen jullie en je leert elkaar kennen.

Voordelen van spelen

Maar dat is nog niet alles. Je pup leert sociaal te zijn en te stoppen als hij bijvoorbeeld wat overdadig of te wild wordt. Het is een mooie manier om zijn energie kwijt te kunnen en hij krijgt er conditie van.

Onzekere honden kunnen zelfverzekerder worden van spelen en als je ontdekt hebt welk spelletje hij echt heel leuk vindt, kun je dat gebruiken als beloning tijdens het trainen.

Regels

Elk spel heeft regels. Jij bepaalt wanneer er gespeeld wordt. Als je pup telkens als hij met een speeltje aankomt zijn spel ook krijgt, leert hij dat hij jou kan sturen. Wil je toch met hem mee doen, pak dan een ander speeltje of geef eerst een gehoorzaamheidsopdracht.

Speel niet te lang, ongeveer 5-10 minuten. Je pup kan zelf zijn grenzen nog niet aangeven dus dat moet jij doen. Sluit het spel af met een vast commando zoals 'klaar' en leg het speeltje weg.

Waar speel ik het best?

Als je buiten speelt, zorg dan dat je dat in een afgesloten gebied doet zodat je pup niet weg kan lopen of onder een auto kan komen.

Thuis is het belangrijk om je pup niet op een gladde ondergrond te laten spelen. Zijn skelet is nog volop in de groei en kwetsbaar. Op een gladde ondergrond zit een ongeluk in een klein hoekje. Heb je een gladde vloer, leg dan een groot speelkleed neer waarop je pup veilig kan spelen.

Bijten is stoppen

Soms wordt een pup een beetje overenthousiast tijdens het spelen en gaat hij bijten. Staak het spel altijd als je pup gaat bijten. Zeg altijd 'auw', pak het speeltje af en berg het op. Zo leert hij dat hij te hard en ruig is geweest en dat hij de volgende keer rustiger moet spelen.

Ren ook nooit achter je pup aan. Voorkom dat je pup leert dat hij sneller is dan jij en negeer je pup liever als je wil dat hij bij je komt. Hij heeft jou tenslotte nodig om te spelen...


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…