Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Het melkgebit en definitief gebit van jouw pup

Je bent er vast al achter: auw, wat zijn die kleine tandjes van je pup scherp! Dan hebben we goed nieuws: je pup kan elk moment beginnen met het wisselen van zijn melkgebit voor zijn definitieve gebit.

Van melkgebit naar definitief gebit

Je pup wordt zonder tanden geboren. Zo'n 2-3 weken na zijn geboorte krijgt hij zijn eerste melktanden. De snijtanden (de voortanden) komen als eerste door, dan de hoektanden en daarna pas de kiezen. Als je pup 12 weken is, is zijn melkgebit compleet.

Het wisselen begint als hij zo'n drie maanden is. Ook nu begint het bij de snijtanden. Als je pup zo'n 7 maanden oud is, zou hij uitgewisseld moeten zijn.

Uiteindelijk heeft je hond 42 tanden en kiezen!

Bijtdrang

Als je pup aan het wisselen is, is zijn behoefte om in alles te bijten extra groot. Dus ook in jouw kuiten, handen, schoenen of kussen op de bank...

Hij moet leren dat hij niet overal in mag bijten. Speel daarom niet met je handen met de pup maar altijd met een geschikt speeltje. En als je pup op iets kauwt dat niet mag, ruil dat dan voor een speeltje waarin hij wel mag bijten. Zo leert hij waar hij wel en niet op mag kauwen.

Doe liever geen trekspelletjes, dit kan heel pijnlijk zijn.

Tanden poetsen

Als je je pup vroeg laat wennen aan het poetsen van zijn tanden, heeft zijn gebit hier veel profijt van. Je kunt al voorzichtig beginnen met tanden poetsen zodra zijn melkgebit (bijna) compleet is. Hiervoor zijn speciale tandenborstels en tandpasta verkrijgbaar bij onder andere de dierenarts of dierenspeciaalzaak.

Gebitscontrole bij de dierenarts

Maak je je zorgen over het gebit van je pup? Bezoek dan altijd even de dierenarts. Zij kan bijvoorbeeld controleren of het melkgebit goed is doorgekomen of gewisseld is. Ook kan ze, als dit nodig is, het gebit verzorgen
en jou adviseren hoe je dit zelf goed doet.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…