Katten en honden helpen om zo gezond mogelijke levens te leiden.

Inenten, ontwormen en ontvlooien van jouw pup

Om je kleine pup te beschermen tegen besmettelijke en gevaarlijke ziektes is het belangrijk dat je hem op tijd vaccineert. Als het goed is, heeft je pup zijn eerste entingen gehad, maar waarom moet je het vaccineren eigenlijk blijven herhalen?

Vaccinatieschema

Vaccineren is het toedienen van dode of zwakke ziekteverwekkers, zodat je pup afweerstoffen aanmaakt. Een vaccinatie werkt tijdelijk en moet daarom worden herhaald.

De eerste (hondenziekte en parvo) krijgt je pup rond 6 weken leeftijd, met 9 weken de kleine cocktail: parvo en ziekte van Weil (optie kennelhoest). Met 12 weken krijgt hij er nog één tegen hondenziekte, parvo, ziekte van Weil en hepatitis (optie kennelhoest).

Vanaf zijn eerste verjaardag moet hij elk jaar gevaccineerd worden.

Rabiës en titeren

Rabiës, ook wel bekend als hondsdolheid, komt niet meer voor in Nederland. Maar als je je pup ooit meeneemt naar het buitenland, bijvoorbeeld op vakantie, dan is het verplicht deze vaccinatie te geven.

Tegenwoordig bieden steeds meer dierenartsen de mogelijkheid om te 'titeren', waarbij met een bloedonderzoek wordt bekeken welke afweerstoffen je pup wel of niet meer heeft. Vraag je dierenarts naar de mogelijkheden.

Vaccineren is sowieso altijd maatwerk. Overleg met je dierenarts!

Ontwormen

Pups hebben vaak wormen. De meest voorkomende zijn spoel-, lint-, en zweepwormen. Je pup kan hier erg ziek van worden, al zie je niet altijd de symptomen.

Voor kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand kunnen de spoelworm en vossenlintworm gevaarlijk zijn. Ontworm daarom op tijd!

De fokker of jij ontwormt je pup als hij 4, 6 en 8 weken oud is. Dan elke maand: als hij 3, 4, 5, en 6 maanden oud is. Daarna 4 keer per jaar. Vraag je dierenarts naar het beste middel.

Vlooien

Vlooien hebben niets met hygiëne te maken. Elke pup, hoe schoon en goed verzorgd ook, heeft kans op vlooien. Deze parasiet is heel naar voor je pup. Vlooien veroorzaken jeuk, kunnen lintworm overbrengen en sommige honden zijn zelfs allergisch voor een vlooienbeet.

Neem het zekere voor het onzekere en ontvlooi je pup op tijd! Vraag je dierenarts welk middel het meest geschikt is en hoe vaak je je pup het best kunt behandelen.


Deel dit bericht

Andere relevante kennis voor honden in deze levensfase…